(Foto: STA)

Na okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje zoper nekdanjega predsednika uprave koncerna Kolektor Stojana Petriča in štiri soobtožene zaradi prevzema podjetja Etra 33.

Specializirano državno tožilstvo je za Petriča zahtevalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni, za soobtožene pa po dve oziroma po leto dni zapora. Izrek sodbe bo predvidoma v petek.

Za kaj je šlo pri prevzemu Etre?

Po navedbah portala Siol je Kolektor družbo Etra 33, ki se danes imenuje Kolektor Etra in proizvaja energetske transformatorje, kupil leta 2010. Takrat je Kolektor postal 75-odstotni lastnik Etre. Kolektor je takoj po prevzemu manjšinske deleže v Etri po nižji ceni preprodal različnim podjetjem, ki so bila povezana z direktorji in vodilnimi v Kolektorju. Delnice podjetja je pokupila vrsta podjetij, poleg Kolektorja in FMR še Energotrans, Torion in Transing. Zadnjemu je denar za posel posodil Kolektor, Transing je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa je posodil Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so bile domnevno zgolj “parkirišča” za pravega lastnika, Kolektor. Denar za nakup deleža v Etri si je pri Kolektorju izposodilo tudi podjetje DIFS, ki je bilo tedaj v lasti Petričeve žene. Petrič je v preteklosti sicer poudarjal, da omenjeni posli niso bili sporni.

Uredništvo