Sodišče BiH potrdilo obtožnico proti Miloradu Dodiku

Sodišče Bosne in Hercegovine je v ponedeljek uradno potrdilo obtožnico proti Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srbske, zaradi neizvajanja odločitev visokega mednarodnega predstavnika Christiana Schmidta. Tožilstvo BiH ga je obtožilo skupaj z direktorjem Uradnega lista Republike Srbske, Milošem Lukićem.

Obtožnica, ki je bila prvič vložena pred mesecem dni, je bila sprva zavrnjena s strani sodišča, ki je zahtevalo dodatne informacije. Vendar je po vložitvi novega predloga tožilstva sodišče tokrat odgovorilo pritrdilno, kar odpira pot postopku proti Dodiku in Lukiću.

Tožilstvo BiH obtožuje Dodika in Lukića zaradi nasprotovanja odločitvam visokega mednarodnega predstavnika Schmidta, ki je razveljavil odločitev Narodne skupščine Republike Srbske. Poteza je sprožila nemalo napetosti. Oblasti Republike Srbske namreč ne priznavajo Schmidtove avtoritete, trdijo, da ni bil izvoljen zakonito s strani Združenih narodov.

Izredno zanimanje za ta primer je privedlo do večjega števila protestov v podporo Dodiku. Slednji je prejšnji teden napovedal aretacijo Schmidta, če ta vstopi v Republiko Srbsko. Kljub temu je nemški politik napovedal svoj obisk Republike Srbske. Dodik je nato sicer spremenil svojo odločitev, policija ne bo aretirala Schmidta, vendar se ne namerava srečati z njim v uradnih institucijah te entitete.

Minister v državnem svetu ministrov BiH Staša Košarac ni izključil možnosti, da bi se srbski uradniki umaknili iz dela državnih institucij, kar naj bi se odločalo na prihajajoči seji v Vzhodnem Sarajevu. Košarac je poudaril, da je nesmiselno nadaljevati sodelovanje v skupnih institucijah, če se nadaljujejo napadi na Republiko Srbsko, njihovega predsednika in institucije ter kršenje ustave in daytonskega sporazuma.

Hkrati je minister Košarac Christiana Schmidta označil za uzurpatorja in ga pozval, naj preneha provocirati Srbe. Dodal je: “Republika Srbska vas ne bo hotela! Niste dobrodošli.”

Vse oči ostajajo uprte v nadaljnji razvoj dogodkov v tej zelo napeti situaciji v Bosni in Hercegovini.

Foto: Wikimedia

Portal24