Sodišče: Urbanija Zemiro Alajbegović Pečovnik odpustil nezakonito

Uroš Urbanija [Foto: zajem zaslona]

Sodišče: Urbanija Zemiro Alajbegović Pečovnik odpustil nezakonito

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je razsodilo, da je bila izredna odpoved urednici oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija (TVS) Zemiri Alajbegović Pečovnik, ki jo je prejela 22. junija lani, nezakonita. Odpoved ji je pred koncem svojega mandata kot v. d. direktorja TVS podal Uroš Urbanija. Sodišče je javnemu zavodu naložilo, da v osmih dneh pozove Alajbegović Pečovnik nazaj na delo in ji izplača nadomestilo plače z zamudnimi obrestmi.

Do izredne odpovedi je prišlo po več spornih dogodkih med Urbanijo in Alajbegović Pečovnik. Najprej je od njega prejela ustni opomin, ker je v prenosu proslave ob kulturnem prazniku februarja lani predvajala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, kar naj bi Urbanija prepovedal. Kasneje, maja lani, sta se sporekla glede njenega odhoda na službeno pot na festival v Cannesu. Alajbegović Pečovnik je v skladu z dolgoletno prakso nastanitev v Cannesu rezervirala eno leto prej. Urbanija pa ji službene poti nato ni odobril. Stroške poti je poravnala sama in pripravila več prispevkov o festivalu.

Po 25 letih dela na TVS je v drugi polovici junija prejela izredno odpoved. Urbanija naj bi namreč izgubil zaupanje vanjo. Sodišče pa je po izvedbi dokazov in zaslišanju prič ugotovilo, da odpoved ni bila utemeljena, saj je Alajbegović Pečovnik svoje delo opravila vestno in racionalno.

Obrazložitev sodišča

Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da ni res, kar je izpovedal Urbanija, da je šla Alajbegović Pečovnik v Cannes brez načrta in da je bil to “čisti turizem”. Njena akreditacija je bila predhodno odobrena, njeno poročanje pa je bilo predvideno v programsko-produkcijskem načrtu in odobreno s strani odgovornega urednika. Sodišče ni prepoznalo goljufije, ki jo je očital Urbanija, prav tako ni res, da je neupravičeno izostala iz dela.

Razsodba sodišča ugotavlja, da izredna odpoved ni bila zakonita, in da delovno razmerje Alajbegović Pečovnik traja še naprej z vsemi pravicami in obveznostmi. RTV Slovenija mora povrniti tudi stroške sodnega postopka.

Alajbegović Pečovnik je za STA izrazila željo po vrnitvi na delovno mesto. Vedela je, da je odpoved nezakonita, saj ni povzročila nobene škode delodajalcu. Poudarila je, da ni bila edina deležna mobinga, saj je bil med stavko skoraj celoten informativni program pod pritiskom.

Odvetnica Sindikata novinarjev Slovenije Sandra Cico, ki je zagovarjala Alajbegović Pečovnik, je izpostavila, da je sodišče sledilo njihovim argumentom. Pričakuje, da bo sedanje vodstvo RTVS v zakonskem roku osmih dni pozvalo njeno stranko nazaj na delo. Razočarana je, da je uprava RTVS pustila, da je o zadevi odločalo sodišče, čeprav bi lahko urednico vrnila na delo tudi brez sodbe.

O morebitni odškodninski tožbi proti Urbaniji se še nista odločili, a razlogi za to so navedeni v obrazložitvi sodbe. Zoper sodbo je možna pritožba v 15 dneh.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona