Sodni svet je EU opozoril na neuresničeno ustavno odločbo o sodniških plačah

Sodišče v Ljubljani [Foto: Portal24/Edvard Kadič]Sodišče v Ljubljani [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Sodni svet je EU opozoril na neuresničeno ustavno odločbo o sodniških plačah

Sodni svet Republike Slovenije je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, predsednico Evropske mreže sodnih svetov Dalio Vasariene ter Jožeta Štrusa iz generalnega direktorata evropskega komisarja za pravosodje pisno obvestil o neuresničitvi ustavne odločbe v zvezi s sodniškimi plačami. S tem so izpostavili resno težavo, ki ostaja nerešena, in poudarili, da ni povezana s prenovo plačnega sistema v javnem sektorju.

Predsednik Sodnega sveta, Vladimir Horvat, ki je podpisan pod pismo, je izpostavil, da problematika neustavnosti sodniških plač ostaja nerešena, kljub temu pa je bila navedena kot ena od prioritet v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2023. Sodni svet je opozoril, da niti vlada niti državni zbor nista ukrepala za uresničitev odločbe ustavnega sodišča v roku, ki ga je postavilo, tj. do 3. januarja 2024.

Voditelji EU so bili obveščeni, da je predsednik vlade Robert Golob izrazil stališče, da bo ta problem rešen v okviru novega sistema plač v javnem sektorju, pri čemer pa vsebina zakona še ni znana, niti ni jasno, kdaj bo vložen v zakonodajni postopek. Sodni svet pa vztraja, da uresničitev odločbe ustavnega sodišča ne sme biti povezana s prenovo plačnega sistema, temveč je ključnega pomena za ohranjanje načela pravne države, enakovrednosti in medsebojnega spoštovanja vseh vej oblasti.

Sodni svet izpostavlja, da neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča predstavlja hudo kršitev načela pravne države in ogroža ustavno ureditev Republike Slovenije. Poleg tega so napovedali protestne zbore sodnikov na slovenskih sodiščih, ki bodo potekali 4. januarja 2024, in vložitev zahteve za izvršitev odločbe ustavnega sodišča.

Sodni svet Republike Slovenije s tem pismom opozarja na pomembno vprašanje neodvisnosti sodstva in spoštovanja ustavnih odločb ter poziva k nujnim ukrepom za uresničitev ustavnih pravic in načel.

vir; Foto: Portal24/Edvard Kadič