Sodnica Trumpu prepovedala kritiziranje tožilcev in prič

ByAna Koren

16. oktobra, 2023 , ,
Donald TrumpDonald Trump [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Sodnica Trumpu prepovedala kritiziranje tožilcev in prič

Zvezna sodnica je bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepovedala javno kritiziranje tožilcev, sodišča in morebitnih prič na predvečer njegovega sojenja zaradi obtožb subverzije volitev. Ukrep je bil odgovor na nedavne izjave Trumpa, v katerih je tožilce označil kot “ekipo razbojnikov”, eno od prič v primeru pa je označil za “prasca brez poguma”.

Ko so njegovi odvetniki trdili, da so bile njegove pripombe le del “grobosti” politike, je sodnica Tanya Chutkan postavila retorično vprašanje: “Ker kandidira za predsednika, lahko grozi?”

Medtem ko Trump, star 77 let, kandidira za ponovno izvolitev v Beli hiši, se bo v naslednjem letu soočil s tremi drugimi kazenskimi sojenji. Njegovo zvezno sojenje v Washingtonu se bo pričelo 4. marca 2024, kar sovpada z republikanskim primarnim glasovanjem, znanim kot super torek.

Odvetnik John Lauro, ki je Trumpa zastopal, je predlagal, da bi bilo bolje, če bi sojenje preložili na čas po volitvah. Trdil je, da zapor ni potreben. Vendar pa je sodnica Chutkan odločno poudarila, da sojenje “ne bo popuščalo volilnemu ciklu leta 2024”.

Spomnimo…

Trump zahteva zavrnitev kazenskih obtožb in odlog sojenja

Nekdanji predsednik ZDA, Donald Trump, se še naprej bori proti številnim pravnim primerom, ki ga obkrožajo, med drugim tudi v primeru vmešavanja v volitve iz leta 2020 in primeru tajnih dokumentov na Floridi. Trumpovi odvetniki so vložili zahtevo za zavrnitev prvega primera ter zahtevali odlog sojenja v drugem primeru, ki vključuje zaupne dokumente… več tukaj.

vir Donald Trump [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore] Portal24