Sodnica zavrnila Trumpovo prošnjo po predsedniški imuniteti

Zvezna sodnica je zavrnila poskus nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, da se obtožbe o vmešavanju v volitve ovrže na podlagi “predsedniške imunitete”. Trumpovi odvetniki so trdili, da so njegovi poskusi zavrnitve rezultatov iz leta 2020 spadali med njegove dolžnosti predsednika. Toda sodnica Tanya Chutkan ni ugotovila pravne podlage za sklep, da se predsedniki ne morejo soočiti s kazenskimi obtožbami, ko niso več na položaju.

Trump je obtožen, da je nezakonito poskušal razveljaviti svoj volilni poraz. “Ne glede na imunitete, ki jih uživa sedanji predsednik, imajo Združene države samo enega izvršnega direktorja naenkrat,” je zapisaa sodnica Chutkan. “Ta položaj ne podeljuje doživljenjske prepustnice za ‘izhod iz zapora’.”

Dodala je, da predsednikovanje gospoda Trumpa “ni podelilo božanske pravice kraljev, da se izogne kazenski odgovornosti, ki vlada njegovim sodržavljanom”. Sodba je prva sodba ameriškega sodišča, ki potrjuje, da je predsednike mogoče preganjati kot vse druge državljane. Trump je prvi sedanji ali nekdanji predsednik ZDA, ki se sooča s kazenskimi obtožbami.

“Skorumpirani levičarji bodo propadli”

Po razsodbi je tiskovni predstavnik Trumpove kampanje za CBS, dejal, da bodo “skorumpirani levičarji propadli. Dodal je, da se bo predsednik Trump še naprej boril za Ameriko in Američane, vključno z izpodbijanjem teh napačnih odločitev na višjih sodiščih”.

Trump se sooča s štirimi kazenskimi točkami, vključno z zaroto za goljufanje ZDA, v zvezi z njegovimi domnevnimi prizadevanji, da bi razveljavil svoj poraz na predsedniških volitvah leta 2020. Sojenje v Washingtonu, ki ga vodi posebni tožilec Jack Smith, naj bi se začelo marca. To je sicer sredi kampanje za volitve v Belo hišo prihodnje leto.

Ali se bo odvetniška ekipa gospoda Trumpa pritožila zoper najnovejšo sodbo še ni znano. V začetku tega tedna je sodnik Chutkan blokiral tudi poskus Trumpa, da bi pridobil zapise v zvezi s kongresno preiskavo nemirov na ameriškem Kapitolu leta 2021.

V mnenju, vloženem 27. novembra, je Obamov imenovani prizadevanje označil za “ribiško ekspedicijo”. Sodnik Chutkan je že izdal prepoved in zavrnil zahtevo po odstranitvi besedila iz obtožnice. Trumpovi odvetniki menijo, da bi lahko omenjeno besedilo Trumpu škodilo.

Zvezni primer v Washingtonu DC je ena od številnih pravnih bitk, v katere je trenutno vpleten nekdanji predsednik. Soočen je tudi s kazenskimi obtožbami v zvezi z njegovim ravnanjem s tajnimi dokumenti in domnevno lažnim računovodstvom. V svoji domači zvezni državi New York se gospod Trump, njegova družina in vodje organizacije Trump soočajo s civilnim sojenjem zaradi goljufije. Sodnik v zadevi je že razsodil, da je Trumpova organizacija zagrešila goljufijo. Sojenje bo določilo kazni, pri čemer tožilci zahtevajo 250 milijonov dolarjev (202 milijonov funtov) denarne kazni in poslovne omejitve za družino Trump in organizacijo Trump.

vir; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore] ; Portal24