Donald Trump

Sodnik presodil, da je Trump goljufal v nepremičninskih poslih

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA, je soočen z obsodbo newyorškega sodnika Arthura Engorona, ki je v razsodbi navedel, da je Trump skupaj s svojo organizacijo več let izvajal goljufije v nepremičninski industriji. Obsodba je prišla kot del civilne tožbe, ki jo je proti Trumpu vložila newyorška državna tožilka Letitia James. Tožilka trdi, da so Trump in vodilni v njegovi organizaciji, vključno z njegovima sinovoma Ericom in Donaldom mlajšim, z množičnim precenjevanjem premoženja in pretiravanjem njegove neto vrednosti v uradnih dokumentih, redno in večkrat goljufali banke, zavarovalnice ter druge.

Sodišče je s tem zavrnilo predlog Trumpove obrambe za opustitev tožbe proti nekdanjemu predsedniku. James je v tožbi navedla, da je bila vrednost Trumpovega premoženja napihnjena za več milijard dolarjev. Slednje je privedlo do boljših pogojev pri bančnih posojilih in zavarovanjih za Trumpa in njegovo organizacijo. Med premoženji, katerih vrednosti so bile napihnjene, so Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi, stanovanje v Trump Towerju na Manhattnu, različne poslovne stavbe in igrišča za golf.

Na sodnikovo odločitev se bodo pritožili

Alina Habba, Trumpova generalna svetovalka, je sodbo sodnika označila za “bistveno napačno”. Trumpovo organizacijo je Habba opisala kot “ameriško zgodbo o uspehu”. Na odločitev se bodo pritožili.

Sodnik Engoron je v svoji razsodbi že podal globe proti Trumpovi pravni ekipi v višini 7500 dolarjev za vsakega od petih odvetnikov, in sicer zaradi večkratnega navajanja že zavrnjenih argumentov. Sodba po skrajšanem postopku rešuje ključni zahtevek v tožbi, še vedno pa ostaja šest drugih. Sojenje brez porote se bo začelo 2. oktobra. James zahteva 250 milijonov dolarjev kazni in prepoved poslovanja Trumpa v New Yorku.

Sodno odločitev mnogi vidijo kot dodaten pritisk na Trumpa, ki se medtem ko si prizadeva za republikansko nominacijo za predsedniške volitve leta 2024, sooča z več pravnimi izzivi. Trump se sicer sooča z 91 kazenskimi ovadbami v štirih različnih obtožnicah ter z drugo civilno tožbo zaradi obrekovanja. Med slednjimi je tudi primer, ki ga je sprožila pisateljica E Jean Carroll. Caroll trdi, da jo je Trump v 90-ih letih spolno napadel.

Sodna bitka izpostavlja dolgotrajen boj med Trumpom in pravnim sistemom, ki bi lahko imel daljnosežne posledice za njegovo politično in poslovno prihodnost.

vir Foto: Wikimedia Portal24