Sodniki bodo nadaljevali proteste, dela ne bodo omejevali

Sodišče v Ljubljani [Foto: Portal24/Edvard Kadič]Sodišče v Ljubljani [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Sodniki bodo nadaljevali proteste, dela ne bodo omejevali

Slovensko sodniško društvo (SSD) je na nedavni seji glavnega odbora sprejelo odločitev, da bodo sodniki nadaljevali s protestnimi zbori na sodiščih v državi. Kljub temu pa se ne bodo več omejevali pri opravljanju svojega dela. Prvi zbor bo potekal 7. februarja, nato pa se bodo protesti odvijali mesečno, dokler ne bo dosežena uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač. O tem je spregovorila predsednica društva, Vesna Bergant Rakočević.

Na seji glavnega odbora, ki je trajala skoraj štiri ure, so sprejeli več sklepov v zvezi z nadaljevanjem protestnih aktivnosti zaradi nespoštovanja ustavne odločbe o sodniških plačah. Po njihovem mnenju mora odločba ustavnega sodišča nemudoma začeti veljati, brez povezave s sindikalnimi pogajanji. Sodniki tudi podpirajo opozorilno stavko tožilcev in predlog Sodnega sveta, ki zahteva absolutno prednostno obravnavo načina izvršitve navedene odločbe s strani ustavnega sodišča.

Pomembna odločitev na seji je bila tudi, da sodniki ne bodo več omejevali svojega dela v okviru protestov. S tem želijo preprečiti morebitno škodo ljudem, ki niso odgovorni za domnevno samovoljo in aroganco vladnih in parlamentarnih institucij.

V SSD so poudarili, da se zavedajo pomena delovanja državnega sistema v korist ljudi ter da bodo svoje pravice uveljavljali po pravnih poteh in z ozaveščanjem javnosti. Društvo je pripravilo vzorec individualnih tožb za množično vlaganje, ki naj bi se začelo marca.

Pomanjkanje komunikacije

Sodniki so tudi izrazili frustracijo zaradi pomanjkanja komunikacije s strani vlade in ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Vlada se ni odzvala na njihove pozive in prošnje za sodelovanje, kar je še povečalo napetosti med obema stranema.

Glede na to, da je vlada neodzivna na njihove zahteve, bo SSD nadaljevalo z obveščanjem mednarodne javnosti o neuresničitvi ustavne odločbe. Pripravljajo se tudi na obisk predstavnika Evropske komisije, ki bo poročal o stanju vladavine prava v Sloveniji v mesecu februarju.

Opozorilni protest sodnikov, ki je trajal dve tedni med 10. in 24. januarjem, in današnja stavka tožilcev sta posledica nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač. Ustavno sodišče je že junija lani odločilo, da so plače sodnikov prenizke, in dalo zakonodajalcu rok do 3. januarja za odpravo neustavnosti, kar pa ni bilo izpolnjeno.

vir; Foto: Portal24/Edvard Kadič