Sodniki nadaljujejo boj za pravične plače: Kako se bo s tem soočila nova ministrica?

Foto: Freepik

Sodniki nadaljujejo boj za pravične plače: Kako se bo s tem soočila nova ministrica?

Sodniki nadaljujejo boj za pravične plače, pri čemer je minilo že 62 dni od roka za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, ki narekuje prilagoditev sodniških plač. V tem kontekstu je Slovensko sodniško društvo (SSD) na Državno odvetništvo vložilo več kot 300 zahtevkov za mirno rešitev spora, povezanega s prikrajšanjem sodnikov pri plačah.

Vodstvo SSD s tem korakom vladi ponuja dodatno možnost za izpolnitev odločbe ustavnega sodišča skozi poravnavo. V primeru, da do poravnave ne pride, so sodniki pripravljeni sprožiti tožbe. SSD je ob tem izrazilo poziv k spoštovanju sodnih odločb in vladavine prava, kar odraža nadaljevanje protestnih aktivnosti sodnikov.

Andreja Katič, nova ministrica za pravosodje, se bo dan po svojem imenovanju srečala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevičem, da bi obravnavala to problematiko. Katičeva je že napovedala razvoj posebnega zakona, ki bi rešil vprašanje plač sodnikov v skladu z ustavno odločbo. Pogajanja na to temo vodi predsednik vlade Robert Golob.

Ministrica Katič prevzema vajeti pravosodnega ministrstva

Andreja Katič bo danes uradno prevzela naloge ministrice za pravosodje od Dominike Švarc Pipan, s čimer bo prevzela vodenje pravosodnega resorja. Med ključnimi izzivi, s katerimi se bo soočila, je izvršitev odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Vlada namerava ta izziv rešiti z razvojem posebnega zakona v prvi polovici leta.

Katič se vrača na ministrsko pozicijo, ki jo je že zasedala v vladi Marjana Šarca, v času, ko pravosodni resor pretresajo številne afere, povezane z upravljanjem državnega premoženja. Posebno pozornost javnosti priteguje kako se bo Katičeva lotila reševanja afere povezane z nakupom stavbe na Litijski cesti, ki je privedla do odstopa njene predhodnice. Nova ministrica se bo morala izkazati kot samostojna akterka, ki bo sposobna reševati probleme brez pometanja pod preprogo, obljubo, ki jo je dala tudi med predstavitvijo pred parlamentarnim odborom za pravosodje.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik