Sodniki vladi očitajo, da zmanjšuje ugled Slovenije

Slovensko sodniško društvo je zaradi neizvršitve ustavne odločbe, ki zahteva dvig plač sodnikov, ostro kritiziralo ministrstvo za pravosodje in njegovo ministrico Dominiko Švarc Pipan. V izjavi za javnost so sodniki izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi nezakonitega zavlačevanja izvršitve odločbe in pozvali k odstopu ministrice.

V nedavni izjavi je ministrica Švarc Pipan napovedala, da bo ustavna odločba izvedena, vendar s zamikom, kar pa je naletelo na ostro kritiko sodnikov. V sodniškem društvu opozarjajo, da slovenski pravni red ne pozna instituta zamika pri uresničevanju odločb ustavnega sodišča. Kot poudarjajo, bi to morala ministrica vedeti, saj je odgovorna za pravosodje.

Težko razumljivo je, da z izgovorom, da gre za kolegijski organ, pritrjuje političnim argumentom vlade, ki se je odločila za nespoštovanje roka, določenega v ustavni odločbi. Sprašujemo se, ali se ob tem zaveda, pri kako nevarnem vzpostavljanju novih standardov sodeluje.

Sodniško društvo

Sodniki so tudi zavrnili ministričino izgovarjanje na kolegijski organ in poudarili, da ne smejo dopustiti političnih pritiskov vlade, ki se je odločila za nespoštovanje roka, določenega v ustavni odločbi. Menijo, da bi morala ministrica zagotoviti, da vlada razume pomen vladavine prava in deluje v skladu z njo.

Sodniki so izrazili tudi zaskrbljenost nad odnosom vlade in ministričinega vabilo sodnikom, naj “umirijo žogico.” Opozorili so, da je žoga v rokah ministrice, vlade in državnega zbora že od junija 2023, ter zahtevali, da ti organi izpolnijo svoje obveznosti v skladu z ustavno odločbo.

Nedopustno je, da ministrica zahtevo za uresničitev ustavne odločbe razume kot žoganje. Če pa že uporablja to metaforiko, naj bo jasno, da je žoga vsaj od 30. junija 2023 pri ministrici, vladi in državnem zboru. Pričakujemo, da našteti z žogo naredijo tisto, kar jim nalaga ustavno sodišče.

Sodniško društvo

Ministrica bi morala odstopiti

Sodniško društvo je prepričano, da bi morala ministrica Švarc Pipan odstopiti zaradi neizvršitve ustavne odločbe, kar predstavlja zelo konkreten razlog za njihov poziv k njenemu odstopu. Hkrati so zavrnili očitke, da želijo zmanjšati ugled Slovenije v mednarodni skupnosti, saj menijo, da to počne vlada, ki ne ravna v skladu z vladavino prava.

Sodniki so poudarili, da uresničitev ustavne odločbe ni del socialnega dialoga, ampak je zakonska obveznost, ki jo mora izpolniti vlada. Pričakujejo, da bo ministrica Švarc Pipan spoštovala svoje obveznosti in zagotovila, da se ustavna odločba izvede brez nadaljnjega odlašanja.

Na koncu so odgovorili na ministričino vabilo na sestanek in jo povabili, da pride na sedež Slovenskega sodniškega društva ter poroča o napredku pri izvršitvi odločbe ustavnega sodišča. Pričakujejo tudi poročilo o tem, kako bo vlada pokrila razliko med dejanskimi plačami sodnikov in plačami, kot jih je določila ustavna odločba.

Slovensko sodniško društvo nima dolžnosti, da ministrici za pravosodje poroča o nameravanih aktivnostih. Ministrica pa je vabljena, da pride na sedež Slovenskega sodniškega društva (Tavčarjeva 9) in poroča, v kateri fazi je uresničitev odločbe ustavnega sodišča ter kdaj bo odločba uresničena. Pričakujemo tudi poročilo, kako bo vlada od januarja 2024 naprej pokrila razliko med dejanskimi plačami sodnikov in sodnic ter plačami, kot jih je določila odločbam ustavnega sodišča.

Sodniško društvo

Ustavno sodišče je junija lani naložilo, da se plače sodnikov dvignejo do 3. januarja, kar se ni zgodilo, zato so sodniki v četrtek za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tožilci. Sodniško društvo vztraja, da njihov protest ne škodi državljanom, ampak da je odgovornost za neizvršitev odločbe na drugih vejah oblasti.

vir; Foto: Freepik; Portal24