Šok: Roglič ne bo branil olimpijskega zlata iz Tokia!

Primož Roglič [Foto: Zajem zaslona]

Šok: Roglič ne bo branil olimpijskega zlata iz Tokia!

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je z napovedjo nove tekmovalne sezone 2024 uradno odprla vrata k vrhuncem letošnjega kolesarskega koledarja. Sezona se bo pričela z mednarodnimi dirkami na slovenskih tleh, ki bodo svoj začetek doživele s slovesno Veliko nagrado Slovenske Istre ta nedeljo. Načrti in cilji slovenske reprezentance so ambiciozni, zlasti s pogledom na olimpijske igre v Parizu in svetovno prvenstvo v Švici. Selektor Uroš Murn je izpostavil ključne cilje in pričakovanja za tekmovanja v prihajajočem letu.

Mednarodna dirkaška scena se bo v Sloveniji razvila s štirimi enodnevnimi preizkušnjami, ki se bodo odvile med 17. in 24. marcem, s čimer se napoveduje začetek napetega in dinamičnega kolesarskega obdobja. Vrhunec sezone bo junija, ko bo potekala etapna dirka po Sloveniji, uvrščena v drugi najvišji rang UCI, ob tem pa bo KZS 27. marca podala podrobnosti o trasah za jubilejno 30. izdajo te prestižne dirke.

Zanimanje za dirko po Sloveniji in ostale enodnevne preizkušnje bo letos še posebej visoko. Obeta se namreč udeležba svetovnih zvezdnikov, med katerimi izstopa Slovak Peter Sagan, ki bo dirke izkoristil kot pripravo na olimpijske igre. Saganov nastop bo nedvomno pritegnil dodatno pozornost javnosti in medijev, ob tem pa bo KZS poudarila pomen domačih dirk kot razvojne platforme za mlade slovenske talente.

Organizacija dirk

Organizacija dirk s strani KZS že deseto leto zapored predstavlja ključni steber v razvoju mladih kolesarjev, ki si želijo preboja v profesionalno kolesarstvo. Dirke, kot so Velika nagrada Slovenske Istre, VN Brda-Collio, VN Goriške in Vipavske doline ter VN Adrie Mobil v Novem mestu, so postale preizkusni kamen za bodoče šampione in nepogrešljiv del slovenske kolesarske scene.

Martin Hvastija, športni direktor KZS: “To so razvojne dirke, na katerih so nekoč nastopali naši šampioni in se tu kalili, zato tudi organiziramo te dirke. Deset let že KZS organizira te dirke. Nastal je kar lep šopek dirk, štiri v tem uvodnem obdobju sezone.” Hvastja je dodal, da so dirke pomembne predvsem za mlade slovenske kolesarje, ki si želijo v poklicno kolesarstvo.

“Že dve leti sem opozarjal, da imamo zelo močno generacijo mladincev. Prvi so že prišli iz mladincev k članom. V slovenskih ekipah odlično delajo z mladimi, ki imajo velik potencial. Če je bilo zdaj nekaj luknje do teh v svetovni seriji, je vmes zdaj Gal Glivar, za naprej pa mislim, da ne bi smeli imeti skrbi, da slovenskih kolesarjev ne bi imeli v ekipah svetovne serije,” se je strinjal selektor reprezentance Uroš Murn.

Olimpijske igre

Za sezono 2024 je selektor slovenske kolesarske reprezentance, Uroš Murn, posebej izpostavil olimpijske igre in svetovno prvenstvo kot glavna cilja, pri čemer upa na udeležbo vseh najboljših slovenskih kolesarjev. “V vožnji na čas bo na OI po vsej verjetnosti priložnost dobil Jan Tratnik, saj zaradi utrujenosti in motivacije po dirki po Franciji za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ta prihaja prekmalu za ustrezne priprave,” je poudaril Murn.

Glede olimpijske cestne dirke, kjer bo Slovenija kot ena najmočnejših reprezentanc na svetu imela pravico do nastopa štirih kolesarjev, je Murn dejal: “Vseh sedem slovenskih kolesarjev svetovne serije je uvrščenih na širši seznam kandidatov. Sladke skrbi, ker imamo možnost, da smo lahko z vsemi v igri vse do konca. Odločitev o dejanskih udeležencih bo sprejeta tik pred igrami, razumljivo po koncu Dirke po Franciji.”

Prav tako je potrdil, da Roglič ne bo branil olimpijskega zlata iz Tokia. “Vsi vemo, po kaj gresta Primož in Tadej na Tour. Kronometer bo vsega šest dni po koncu Toura, hkrati je proga izredno ravninska, popolnoma drugačna kot razgibana trasa na Japonskem. Za nastop je tako predviden Jan Tratnik. Predvsem bo Tratnik na Touru dirkal v drugačni vlogi kot oba naša šampiona in se bo lahko pred tem pripravljal na specifični kronometer v Parizu,” je povedal Murn.

Na svetovnem prvenstvu v Švici ciljajo na najvišja mesta. “Trasa je lahko zahtevna ali ne, ampak naredijo jo tekmovalci. Ko je bila objavljena trasa, je jasno, da odgovarja Tadeju in Primožu, ki sta potrdila nastop. Če bo šlo po načrtih, gremo v Zürich z vsemi iz svetovne serije. Vemo, kaj je cilj na SP. Trasa je pisana na kožo našim reprezentantom s 4400 višinskimi metri,” je sklenil Murn.

[Vir: STA/Žurnal24]; Portal24; Foto: Zajem zaslona