Šokantno pogrezanje mesta za 5,4 centimetre

ByAna Koren

14. januarja, 2023

Mesto v Indiji se je v 12 dneh pogreznilo za 5,4 centimetra

Indijska organizacija za vesoljske raziskave je sporočila, da je mesto Josimath v 12 dneh, med 27. decembrom in 8. januarjem, pogreznilo za 5,4 centimetra.  Oblasti so evakuirale nekaj prebivalcev, saj so se v zadnjih nekaj tednih v njihovih domovih pojavile zaskrbljujoče razpoke. Doslej so v šole in hotele preselili skoraj 600 ljudi iz 145 družin preselili. V več kot 750 stavbah v mestu z 20.000 prebivalci so namreč pojavile razpoke. 

Anshu Rawat je 3. januarja globoko spala, ko je zaslišala glasen hrup. Sprva je bila prepričana, da sanja, ko pa je hrup postal glasnejši, se je odločila preveriti, kaj se dogaja. Zunaj je bila priča kaosu. Ljudje so v paniki tekali naokoli, nekateri pa so v naročju nosili svoje otroke, zavite v odeje. 

Govorilo se je, da se je bližnji hotel porušil, vendar je njen mož odšel preverit in ugotovil, da je hotel nedotaknjen. Njihova hiša je utrpela škodo, na stenah in terasi so nastale razpoke. 27-letna Anshu je zgrabila svojo šestmesečno hčerko in skupaj z možem in drugimi sorodniki zbežala na streho. 

“Bilo je boleče zapustiti hišo”

“Nosila sem natikače in nisem imel volnene kape, da bi si pokril glavo. Moja hčerka je imela samo jakno in je jokala vso noč,” je Anshu opisala, kakšna je bila tista noč. Ko je prišlo jutro, sta se odločila, da bosta zbrala svoje imetje in se izselila iz svoje prostorne hiše z devetimi sobami. Petčlanska družina zdaj živi v začasnem zatočišču, prenatrpani enosobni namestitvi, ki jo je zagotovila lokalna vlada.

V začasni namestitvi imajo plinsko jeklenko, nekaj posode in več postelj, kjer ponoči prespijo nekateri družinski člani. Družina se sprašuje, ali se bo kdaj lahko vrnila domov. “Bilo je boleče zapustiti hišo. Agonije ob izgubi doma ni mogoče razložiti,” pravi Anshu. 

Poznavalci trdijo, da mestu zaradi nenačrtovane gradnje in pomanjkanja ustreznega odvodnjavanja grozi pogrezanje. Koliko evakuiranih družin bo moralo ostati v začasnih namestitvah, še ni znano. Oblasti poudarjajo, da je je njihova prioriteta za zdaj reševanje življenj.

Del prebivalstva se čez dan zadržuje v poškodovanih hišah

“Če bo prišlo do premestitve znotraj Joshimatha ali katerega koli drugega kraja, se bomo pogovorili z vsemi vpletenimi stranmi. Postopek pospešujemo. Zagotovili bomo, da bo opravljen čim prej,” je dejal okrožni sodnik Himanshu Khurana. Prebivalcem ni lahko pustiti brez nadzora hišo, imetje in živino.

Nekateri prebivalci čez dan ostanejo v svojih hišah, kjer kuhajo in skrbijo za živino, preden se zvečer vrnejo v začasna bivališča. To je depresivna rutina in ljudje čutijo domotožje in so zaskrbljeni zaradi prihodnosti. Skrbi jih, kakšno pomoč bodo dobili od države, in od vlade zahtevajo pisno zagotovilo.

Vir Foto: Zajem zaslona