Solata Cobb: Nasitna in okusna alternativa testeninam in rižoti
Solate so lahko prav tako nasitne in okusne kot krožnik testenin ali rižota, nas opominja ameriška klasika brez glutena – Solata Cobb. Polna beljakovin, zdravih maščob in prehranskih vlaknin predstavlja odlično izbiro za zdrav obrok.
Po eni od teorij naj bi se solata Cobb prvič pojavila leta 1937, ko je Robert Cobb, lastnik takrat priljubljene hollywoodske restavracije Brown Derby, v eni skledi zmešal odvečne sestavine, ki so ostale od kuhanja čez dan. Ta inovativna kombinacija je hitro postala nacionalna uspešnica.
Recept za solato Cobb:
Sestavine:
- 6 rezin slanine
- 1 majhna glava zelene solate
- 2 kosa piščančjih prsi
- 2 jajci
- 1 velik avokado
- 1 skodelica prepolovljenih češnjevih paradižnikov
- 1/2 skodelice sesekljane mlade čebule
- 1/2 skodelice nadrobljene gorgonzole ali feta sira
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
Preliv:
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica gorčice
- 1 strok česna
- 1/3 skodelice oljčnega olja
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/8 čajne žličke črnega popra
Priprava:
- Na ponvi brez olja popečemo rezine slanine, da porjavijo in postanejo hrustljave (približno 5 minut). Nato jih preložimo na krožnik, pokrijemo s papirnato brisačo, da se ohladijo.
- Jajca skuhamo, olupimo in narežemo na četrtine. Piščanca skuhamo ali popečemo v ponvi ter pustimo, da se ohladi.
- Solato nasekljamo in razporedimo po pladnju ali velikem krožniku. Preostale sestavine solate (narezan piščanec, jajca, avokado, paradižnik, čebula, sir in slanina) razporedimo po solati, nato pa potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
- Sestavine za preliv damo v kozarec in ga dobro pretresemo približno deset sekund, nato pa prelijemo solato tik pred serviranjem.
Dober tek!
Solata Cobb je odlična izbira za vse, ki želijo uživati v hranljivem obroku, polnem okusa. Beljakovine piščanca, zdrave maščobe iz avokada in prehranske vlaknine iz zelene solate zagotavljajo dolgotrajno sitost in uravnoteženost obroka.