Sony predstavlja vitkejši in elegantnejši “novi PS5”

ByB.O.

11. oktobra, 2023

Sony predstavlja vitkejši in elegantnejši “novi PS5”

Sony je predstavil prenovljen PS5, ki je bil zaradi svoje drzne dvobarvne estetike in precejšnje velikosti deležen mešanih ocen. Da bi odpravili nekatere od teh pomislekov, je na poti nova, tanjša različica PS5, čeprav brez težko pričakovanega naziva “PS5 Slim”.

Družba je v publikaciji razkrila, da je teža konzole, imenovane “novi PS5”, občutno manjša. Natančneje, digitalna različica je lažja za 18 odstotkov, model z diskovnim pogonom pa za 24 odstotkov. Poleg tega ohranja precejšen delež prvotnih notranjih komponent. Pomembna nadgradnja je vključitev 1 TB SSD, kar je korak naprej od prvotnega 825 GB SSD.

V nasprotju z nekaterimi prejšnjimi iteracijami je v novi prenovljeni različici PS5 premišljeno uveden zunanji diskovni pogon. Ta prilagoditev pomeni, da potrošnikom ne bo treba izbirati med standardnim PS5 z optičnim pogonom in PS5 Digital Edition. Namesto tega se lahko odločijo za cenovno ugodnejšo digitalno izdajo in, če bodo v prihodnosti želeli igrati fizične igre, kasneje dodajo pogon za diske Ultra HD Blu-ray.

Kljub spremembam strukture konzole so Sonyjeve notranje spremembe razmeroma minimalne. Podjetje je razkrilo tudi dodatne podrobnosti o novi konzoli PS5, vključno z datumom izida in informacijami o prednaročilu.

Na voljo bosta nova konzola PS5 Digital Edition in konzola PS5, opremljena s pogonom Ultra HD Blu-ray Disc. Razpoložljivost se začne novembra tekočega leta. Nakupe bodo olajšali izbrani lokalni trgovci na drobno in uradna trgovina PlayStation Store. Podrobnosti o mednarodni izdaji so še vedno skope, saj se je Sony zavezal le k “globalnemu uvajanju v prihodnjih mesecih”. Posodobitve o prihajajočih prednaročilih za PS5 bodo na voljo takoj, ko bodo na voljo.

Cene po vsem svetu

Cena PS5, opremljenega z diskom Ultra HD Blu-ray, je 499 ameriških dolarjev v ZDA, 550 evrov v Evropi, 480 britanskih funtov v Združenem kraljestvu in 799,95 avstralskih dolarjev v Avstraliji. Hkrati je PS5 Digital Edition na voljo po cenah 449 ameriških dolarjev, 450 evrov, 390 britanskih funtov in 679,95 avstralskih dolarjev. Te cene veljajo v posameznih regijah. “Cene v Evropi in Združenem kraljestvu so kljub povišanju v lanskem letu ohranile stabilnost. V Združenih državah Amerike ima PS5 Digital Edition zdaj ceno, ki je za 50 dolarjev višja od prvotne cene 399 ameriških dolarjev. Ta cena odraža kompaktnejšo konzolo, dodatnih 175 GB pomnilnika in možnost morebitne namestitve optične enote v prihodnosti.”

Kupci, ki želijo konzolo postaviti navpično, bodo morali kupiti ločeno stojalo, saj je novi PS5 opremljen le z vodoravnim stojalom. Prenovljeno navpično stojalo, primerno za vse modele PS5, bo na voljo za 30 ameriških dolarjev ali 49,95 avstralskih dolarjev. To stojalo zagotavlja estetsko izboljšavo z osrednjim plastičnim elementom, obdanim s kovino. Vendar bi bilo idealno, če bi bil ta dodatek priložen že ob prvem nakupu konzole.

Pogon za diske Ultra HD Blu-ray, ki je opcijski dodatek za PS5 Digital Edition, bo na voljo ločeno za 80 ameriških dolarjev, 120 evrov, 100 britanskih funtov in 159,95 avstralskih dolarjev na vsakem trgu. Nakup modela pogona za disk izkazuje splošno stroškovno učinkovitost. Kljub temu razpoložljivost dodatnega optičnega pogona ponuja rešitev. Ta možnost lahko ublaži morebitno obžalovanje po nakupu digitalne izdaje.

Štirje novi pokrovi za konzole

Ponovno bodo predstavljeni pokrovi za konzolo PS5, novi model pa bo na voljo v začetku prihodnjega leta. Najprej bo na voljo povsem mat črna različica, nato pa kolekcija Deep Earth v barvah vulkanske rdeče, kobaltno modre in srebrne. Cena v ZDA, Evropi in Združenem kraljestvu je določena na 55 ameriških dolarjev, 55 evrov in 45 britanskih funtov, dodatne barvne možnosti pa bodo predvidoma izšle v prihodnosti.

Novi sistem PS5 je bil bistveno prenovljen in je zdaj bistveno kompaktnejši in lažji, saj je digitalni model lažji za 18 odstotkov, model z diskovnim pogonom pa za 24 odstotkov. Pomembna oblikovna sprememba pri obeh različicah je dodajanje štirih pokrivnih plošč – po dve na vsaki strani, kar je odmik od prvotne zasnove z dvema ploščama pri prvotnem modelu PS5.

Digitalna izdaja je inovativna poteza, saj uporabnikom omogoča nadgradnjo z diskom Ultra HD Blu-ray Disc. Čeprav Sony tega ni potrdil, se po ugibanjih domneva, da bo dodatnemu pogonu za diske priložen pomožni pokrov konzole. Ta dodatni pokrov je domnevno potreben, saj prvotni po namestitvi pogona ne bo več zadoščal po širini.

Razmislite o dodatkih za PS5 zdaj

V notranjosti je posodobljeni PS5 ohranil večino specifikacij svojih predhodnikov, razen uvedbe večjega 1 TB SSD. Konzola je še vedno opremljena s 16 GB pomnilnika GDDR6 in procesorjem Ryzen Zen 2 podjetja AMD. Še naprej bo ostala brez nadgradnje Wi-Fi, saj se bo držala standarda Wi-Fi 6, namesto da bi prevzela novejši standard Wi-Fi 6E ali Wi-Fi 7. Nasprotno pa bo Microsoftova prihajajoča različica serije Xbox Brooklin vključevala slednje izboljšave.

Zmanjšana konzola PS5 bo nadomestila začetne različice, ko bo zmanjkalo trenutnih zalog. Obstoječi lastniki standardne različice PS5 ali digitalne izdaje bodo morda želeli razmisliti o nakupu dodatne opreme zdaj, saj se lahko proizvodnja po ukinitvi teh modelov ustavi.

Za potencialne lastnike konzole PS5 je november odličen čas, da si jo omislijo, saj ima zdaj tanjši okvir, večji disk SSD s kapaciteto 1 TB in možnost dodajanja ali odvzemanja diskovnega pogona. Novi modeli PS5 Slim se bodo zagotovo učinkoviteje prilegali današnjim zabaviščnim centrom, zlasti tistim z omejenim prostorom.

Vir foto: Freepik Biznis24