(Foto: Reuters)

Milijarder George Soros je v torek v Davosu dejal, da bi lahko bila ruska invazija na Ukrajino začetek tretje svetovne vojne. Za ohranitev  svobodne civilizacije, pa naj bi bil po mnenju Sorosa  najboljši način, da Zahod premaga sile Vladimirja Putina. Putin, ki pravi, da bo “posebna operacija” v Ukrajini dosegla vse cilje Kremlja, pa da zdaj verjame, da je bila invazija napaka, in se pripravlja na pogajanja o premirju, je dejal Soros in dodal: »Ampak premirje je nedosegljivo, ker Putinu ni mogoče zaupati. Šibkejši kot postaja Putin, bolj nepredvidljiv postaja.« Soros je dejal še, da mora Evropska unija razumeti, da bi Putin lahko Evropi prekinil dobavo ruskega zemeljskega plina, ki trenutno predstavlja približno 40 odstotkov potreb Evrope.

“Ne morem napovedati izida, vendar ima Ukrajina zagotovo priložnost za boj,” je dejal Soros, ki je Rusijo, največjo državo na svetu po površini, in Kitajsko, ki ima drugo največje gospodarstvo na svetu, označil za vodilni članici skupine vzpenjajočih se “zaprtih družb”, kjer je posameznik podrejen državi. Digitalna tehnologija, zlasti umetna inteligenca bo Kitajski pomagala pri  agresivnem zbiranju osebnih podatkov za nadzor in nadzor svojih državljanov.

Kitajska tuje kritike zavrača, saj da so zamegljene z zastarelim kolonialnim razmišljanjem. Prav tako je Soros je kritiziral strategijo ‘zero-COVID’ predsednika Xi Jinpinga in dejal, da ni uspela in dejal, da je Xi naredil vrsto napak, ki bi ga lahko stali vpliva, saj se komunistična partija pripravlja na odločitev o podelitvi tretjega precedenčnega mandata.

Vir: Reuters