Soteska Liechtenstein: Nepozabna naravna lepota Avstrijskih Alp

Soteska Liechtenstein je ena izmed najdaljših, najglobljih in najbolj osupljivih sotesk v avstrijskih Alpah. Predstavlja edinstven razlog za obisk v času, ko ne uživate v smučanju. Nahaja se približno 70 kilometrov južno od Salzburga v bližini mesteca St. Johann im Pongau. Postala je ena izmed najbolj obiskanih naravnih znamenitosti v deželi Salzburgerland.

Naravna lepota

Soteska Liechtenstein slovi po svoji izjemni naravni lepoti. Vstopnina za odrasle znaša 12 evrov, vendar je ta cena hitro pozabljena ob čudovitem doživetju, ki ga ponuja. Soteska vas bo očarala z oglušujočim šumom vode, bujnim zelenjem ter ozkimi prehodi skozi skale, kjer se boste počutili majhne kot žuželke. Očarani boste nad lomom svetlobe na vodi, skale pa so poraščene z mahom, kar ustvarja pravljično vzdušje. Navpične skale, ki se dvigajo več sto metrov nad vašo glavo, in 50-metrski slap na koncu poti bodo pustili nepozaben vtis na vsakega obiskovalca.

Zgodovina soteske

Soteska Liechtenstein, znana tudi kot Liechtensteinklamm, se vije štiri kilometre od Grossarltala do St. Johanna. Pot za obiskovalce je urejena in omogoča enourni sprehod skozi to naravno čudo. Sotesko je ustvarila reka Grossarler Ache, ki si je prebila pot skozi 300 metrov visoko skalo.

Idea o ureditvi planinske poti skozi sotesko se je rodila leta 1875, ko so člani Planinskega društva Pongau načrtovali in izvajali to pionirsko pot. Zaradi pomanjkanja sredstev so se obrnili na princa Johanna II. iz Liechtensteina, ki je bil pogosto na lovu v bližnji dolini Grossarl. Princ Liechtensteina je podprl in omogočil dokončanje poti, ki je bila odprta za obiskovalce leta 1876. V prvem letu je sotesko obiskalo kar 12.000 ljudi. Danes jo obišče približno 200.000 ljudi letno, kar jo uvršča med najbolj priljubljene tovrstne sprehajalne poti v Avstriji.

Obnova soteske

Leta 2017 je narava pokazala svojo moč, ko je zemeljski plaz zasul enega od mostov v soteski. Kljub temu, da ni bilo poškodb, je bila soteska več let zaprta za obiskovalce. Med obnovo so bile zgrajene nove poti, predori in zaščitne mreže, ki zagotavljajo večjo varnost. Soteska Liechtenstein je zdaj bolj impresivna kot kdajkoli prej.

Kako do soteske

Soteska se nahaja nekaj kilometrov izven mesta St. Johann im Pongau in je dostopna z avtomobilom. Parkiranje pri centru za obiskovalce je brezplačno, v sklopu centra pa so tudi trgovina s spominki, restavracija in igralnica za otroke. Vhod v sotesko je približno 400 metrov od parkirišča in sprehod skozi sotesko traja od dve do tri ure, odvisno od vašega tempa in postankov za fotografiranje.

Soteska Liechtenstein je prava naravna lepotica, ki vam bo zagotovo ostala v spominu kot nepozabno doživetje.

Foto: Pixabay Portal24