South Park: prepovedali pet epizod priljubljene serije

ByA.K.

10. novembra, 2022
South Park prepovedali pet epizod priljubljene serije

South Park velja za eno najboljših animiranih serij vseh časov, vendar nekaterih njenih epizod ni mogoče gledati. Vsaj pravno.

Priljubljena serija o skupini vulgarnih šolarjev je pogosto kritizirala politične in družbene razmere v ZDA in drugod po svetu. Serija s črnim humorjem in politično nekorektno satiro sproža mnogo polemik. A je bilo od skupno 319 epizod, zaradi upodobitve muslimanskega preroka Mohameda, prepovedanih le pet, piše Unilad.

Prepovedane epizode:
Super najboljši prijatelji (sezona 5, epizoda 3, 2001)

Stan, Kyle, Kenny in Cartman se združijo z Jezusom, da bi uničili čarovnika Davida Blaina, za katerega odkrijejo, da stoji za načrtom množičnega samomora. Epizoda je ob predvajanju dobila komaj kaj odziva, a so jo pozneje kljub temu odstranili.

“Opravičujemo se, ker South Park Studios ne more predvajati Super najboljših prijateljev,” so takrat povedali ustvarjalci oddaje.

Epizoda naj bi bila odstranjena po “grožnjah s smrtjo s strani islamistov” po predvajanju epizod št. 200 in št.201 v 14. sezoni.

Cartoon Wars I in II, (I. in II. del, 10. sezona, 3. in 4. epizoda, 2006)

V Cartoon Wars I se Cartman in Kyle prepirata glede prihajajoče epizode Family Guyja, ki namerava prikazati muslimanskega preroka Mohameda. Zaradi tega televizijska mreža grozi s prepovedjo epizode, Cartman pa v tem vidi priložnost, da Family Guya dokončno odstrani s televizijskih zaslonov.

Kyle ne želi, da se oddaja ustavi. Fanta se zato odpravita na dirko čez državo do Hollywooda, vedoč, da bo imel tisti, ki bo prvi prišel tja, zadnjo besedo o prihodnosti Family Guya.

V Cartoon Wars II je Cartman prvi, ki prispe v Hollywood, vendar Kyle ne zaostaja veliko. Imata zadnji obračun v televizijskem studiu, v katerem Cartman skuša ustreliti Kyla s puško, preden odkrije, da je v orožju zmanjkalo nabojev. 

Predvajajo epizodo Family Guy, vendar brez Mohameda, ker Comedy Central noče prikazati njegove podobe na platnu, na kar teroristi odgovorijo s svojo risanko, ki prikazuje Jezusa, kako se vrže na ameriško zastavo.

200 in 201 (14. sezona, 5. in 6. epizoda, 2010)

Ti dve epizodi predstavljata znane osebnosti, ki so se pojavile v preteklih epizodah South Parka in so se jim posmehovali pisci animirane serije. Preroku Mohamedu poskušajo s poudarjanjem, da je bil v seriji izvzet iz posmeha, ker se nikoli ne pojavi, odvzeti moči.

Teroristične skupine so ustvarjalcem in studiu kmalu zagrozile s smrtjo, leta 2016 je nekdanji voditelj Comedy Central Doug Herzog, ko je govoril o umiku epizod, za The Hollywood Reporter povedal: “Ščitili smo vse, ki delajo tukaj. To je bila odločitev, ki smo jo morali sprejeti. To je bilo naše največje razočaranje zaradi vsebin oddaj.”

Foto: South Park’ COMEDY CENTRAL