Sova dan po volitvah priporočila uničenje vladnih telefonov in računalnikov. Sova bi naj dan po volitvah tedanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku priporočila, naj vladni funkcionarji pred odhodom uničijo vse prenosne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu. Zaradi “zaščite nacionalnih interesov”. Notranja ministrica Tatjana Bobnar ocenjuje, da gre za dvomljiv ukrep.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) bi naj 25. aprila, takoj po zmagi Gibanja Svoboda na volitvah, ministru Boštjanu Koritniku poslala dopis. V dopisu je Koritniku svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom “strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika” vse prenosne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu, piše MMC RTV Slovenija, ki povzema portal Necenzurirano.

Sova bi se naj pri tem sklicevala na “zaščito nacionalnih interesov”. “Nikakor pa naj se tovrstna oprema ne dodeli naslednjemu nosilcu javne funkcije,” je razvidno iz dopisa ministru, objavljenega na portalu.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na novinarski konferenci po seji vlade na novinarsko vprašanje uničevanje telefonov v imenu nacionalnega interesa ocenila kot zelo dvomljiv ukrep. “Ve se, na kakšen način se ravna s telefoni, ki vsebujejo komunikacijo. Tu je tudi ustava popolnoma jasna, tako da mislim, da drug komentar niti ni potreben,” je dodala.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: iStock

By A.K.

Komentar: