Iz Sove so pojasnili, da je s priporočilom, naj vladni funkcionarji pred odhodom uničijo službene telefone in računalnike, izvajala svoje zakonsko določene pristojnosti. Svojih pooblastil ni prekoračila, saj je šlo za preventivno protiobveščevalno zaščito.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je za portal Necenzurirano navedla, da “s pristojnimi državnimi organi in službami sodelujejo pri varnostnem preverjanju in posredujejo podatke, pomembne za varnost določenih oseb, delovnih mest, organov, objektov in okolišev” v skladu z zakonom. Opozarjajo na svojo vlogo pri “preventivnem varnostnem in protiobveščevalnem ozaveščanju ter dvigovanju nacionalne odpornosti“.

Na Sovi so pojasnili, da tuji akterji pridobivajo podatke tudi s tehničnimi sredstvi. “Vključno z zlonamernim kibernetskim delovanjem proti ciljnim informacijsko-telekomunikacijskim sredstvom, ki jih uporabljajo nosilci oblasti“. Tako poskušajo pridobiti dostop do ciljnih naprav in si na ta način zagotoviti dolgoročno pridobivanje podatkov. “Pri čemer lahko uporabljajo izredno napredna orodja, tehniko in programsko opremo“, so dodali.

V skladu s tem agencija odsvetuje prenos informacijsko-telekomunikacijskih sredstev med uporabniki, saj se s tem pomembno prispeva k preventivni protiobveščevalni zaščiti,” so zapisali. Dodali so, da protiobveščevalno ravnanje z informacijsko-telekomunikacijskimi sredstvi ni v nikakršni povezavi z zakonitostjo pregleda njihove vsebine. “Na pomen protiobveščevalne zaščite in kibernetska ogrožanja je agencija opozorila tudi v javnih poročilih,” so še dodali na Sovi.

Spomnimo

Sova je 25. aprila, takoj po zmagi Gibanja Svoboda na volitvah, tedanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem mu je svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom “strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika” vse mobilne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu.

Odziv notranje ministrice

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade na novinarsko vprašanje uničevanje telefonov v imenu nacionalnega interesa označila kot zelo dvomljiv ukrep. “Ve se, na kakšen način se ravna s telefoni, ki vsebujejo komunikacijo. Tu je tudi ustava popolnoma jasna, tako da mislim, da drug komentar niti ni potreben,” je dodala.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: STA

By A.K.

Komentar: