S&P 500 beleži rekordno tedensko rast v letu 2024

Foto: Freepik

 S&P 500 beleži rekordno tedensko rast v letu 2024

V zadnjem tednu so se oči vlagateljev usmerile na ameriške borze, kjer je indeks S&P 500 zabeležil svojo največjo tedensko rast v odstotkih v letu 2024, kljub temu, da se je v petek trg komajda premaknil. To gibanje je prišlo po odločitvi Federal Reserve (FED), da ohrani svoje projekcije o treh znižanjih obrestnih mer do konca leta, kar je vlagateljem vlilo dodatni optimizem.

Nasdaq je v petek zaključil nekoliko višje, podobno kot indeks polprevodnikov (.SOX), ki je prav tako beležil močno tedensko rast. Trend kaže na naraščajoči optimizem na trgu, še posebej v sektorju umetne inteligence. Po drugi strani pa je Dow Jones Industrial Average zaključil dan z rahlim padcem.

Sektorji so pokazali mešane rezultate; medtem ko so diskrecijske delnice potrošnikov zabeležile padec, so delnice podjetij, kot sta Nike in Lululemon Athletica, utrpele znatne izgube. Nike je opozoril na zmanjšanje prihodkov v prvi polovici fiskalnega leta 2025. Lululemonova napoved letnega dobička in prihodkov pa je razočarala vlagatelje.

Obrestne mere

Na začetku tedna je FED signaliziral, da ostaja na poti k znižanju obrestnih mer v letu, kljub temu, da jih zaenkrat še ni spremenil. To je trg interpretiral kot znak, da FED postaja bolj prijateljski do trga. Matt Stucky iz Northwestern Mutual Wealth Management Company je poudaril, da trg zdaj vidi FED kot zaveznika, kar kaže na spremenjeno percepcijo vlagateljev.

Orodje FedWatch Tool CME kaže, da so trgovci zdaj bolj prepričani v možnost znižanja obrestnih mer že v juniju. S tem je naraščajoče pričakovanje znižanja obrestnih mer dodatno podžgalo tržni optimizem.

Industrijsko povprečje Dow Jones S&P 500 je padlo za 305,47 točke ali 0,77 odstotka na 39.475,90. Nasdaq Composite pa je pridobil 26,98 točke ali 0,16 odstotka in je na 16.428,82. V tem tednu je indeks S&P 500 pridobil 2,3 odstotka, kar je njegov največji tedenski napredek v odstotkih od sredine decembra. Dow se je povzpel za 2 odstotka, kar je tudi njegova največja tedenska rast od sredine decembra. Nasdaq je zrasel za 2,9 odstotka, kar je njegov največji tedenski skok v odstotkih od sredine januarja.

Med dobitniki dneva FedEx poskočil za 7,4 odstotka, in sicer dan po tem, ko je podjetje preseglo pričakovanja Wall Streeta glede četrtletnega dobička. Na drugi strani pa Digital World Acquisition, potem ko so delničarji podjetja bianco čekov glasovali za odobritev njegove združitve z medijskim in tehnološkim podjetjem nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, padel za 13,7 odstotka. Obseg na ameriških borzah je znašal 9,45 milijarde delnic v primerjavi s povprečjem 12,34 milijarde za celotno sejo v zadnjih 20 trgovalnih dneh.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik