SPA v lastni kopalnici: ponovite blagodejne prednosti savne doma

ByUredništvo

11. maja, 2023

SPA v lastni kopalnici: ponovite blagodejne prednosti savne doma

V kulturah s hladnim podnebjem so domače savne nekaj običajnega. Potenje v vroči leseni koči, nato valjanje po snegu ali plavanje v jezeru so tradicionalni načini sprostitve in druženja. Moči savne so preproste, a tako močne. Vroč zrak in temperaturne spremembe, ki ste jim izpostavljeni v savni, nato pa na prostem ali v ledeni kopeli, blagodejno vplivajo na telesno in duševno zdravje ter na videz kože.

V savni se mišice raztezajo in krčijo ter s tem spodbujajo prekrvavitev. To pomaga pri prekrvavitvi kože, sklepov in notranjih organov. Hkrati savnanje krepi imunski sistem in spodbuja razstrupljanje. Deluje tudi preventivno, saj preprečuje prehlade, alergije in razne vnetne procese na koži. To je samo nekatere prednosti toplih, parnih tretmajev.

Kot smo videli, je koristi savnanja za lepoto in zdravje nešteto. Vendar vam ni treba vedno porabiti časa in denarja za obisk SPA centra. Z našimi nasveti lahko uživate v savnanju v lastni kopalnici.

1. korak: Kako narediti savno doma?

Savno doma nadomestite z vročo kopeljo. Voda v kopeli naj bo tako vroča, kot jo lahko prenesete. Za dodaten razstrupljevalni učinek kopel začinite s skodelico epsom soli. Dodajte nekaj kapljic poživljajočih eteričnih olj, kot so evkaliptus, rožmarin ali citrusi. Namakamo se toliko časa, dokler je voda vroča, približno pol ure. Po potrebi vodo segrejemo z novim curkom tople vode. Za izboljšanje učinka domačega savnanja v kadi popijte topel zeliščni čaj.

Če nimate kopalne kadi, pride prav tudi tuš kabina. Preden stopite pod prho, na kratko pustite, da teče vroča voda, da ogreje in prepari prostor. V tem času si na suho skrtačite celotno telo ali naredite piling z morsko soljo, da spodbudite cirkulacijo. Nato bodite pod vročo prho največ pet minut.

Za blagodejen aromaterapevtski učinek obesite brezove vejice v tuš kabino ali pa na vlažno krpo nakapajte približno deset kapljic istega eteričnega olja. Iz kopeli ali prhe boste prišli z rahlo rožnato kožo, kar ni razlog za skrb, ampak prvi korak k sijoči koži.

2. korak: Ledena kopel

Zdaj je na vrsti ledena kopel v savni, ki jo bo doma nadomestila kratka prha v mrzli vodi. Ohlajanje po savnanju ali vroči kopeli šokira telo in v kratkem času zniža telesno temperaturo. Mraz zoži krvne žile , ki so se v savni razširile, rdečica se zmanjša, pore se zaprejo, koža pa je napeta. Hladen curek vode hkrati izpira toksine, ki smo jih izločili s potenjem.

Zdržite pod ledeno prho čim dlje. Enominutno prhanje bo splaknilo znoj, vendar pa poskusite ostati vsaj tri minute, kolikor je potrebno, da se telesna temperatura normalizira.

3. korak: Sprostite se

Toplo-hladni ritual ponovite dvakrat ali trikrat, s krajšim premorom med vsakim vstopom v kad ali prho. Na koncu svojemu telesu privoščite počitek in sprostitev, da bo blagodejni učinek savnanja čim večji. Zavijte se v kopalni plašč in pojdite naravnost v posteljo za vsaj 20 minut počitka, da se vaš srčni utrip umiri in pretok krvi normalizira.

Še naprej pijte čaj ali vodo, da nadomestite izgubljeno tekočino. Za najboljše rezultate izvajajte ta vroče-hladni ritual enkrat na teden.

vir Foto: Pixabay