SpaceX je sprejel ukrepe, ki bodo preprečil ukrajinski vojski uporabo Starlinka za nadzor brezpilotnih letal

SpaceX je sprejel ukrepe, ki bodo ukrajinski vojski preprečili uporabo Starlinka za nadzor brezpilotnih letal med vojno z Rusijo, je povedala vodja SpaceX-a Gwynne Shotwell.

Satelitska internetna storitev Starlink družbe SpaceX, ki je ukrajinski vojski zagotavljala širokopasovne komunikacije, “ni bila nikoli namenjena uporabi v vojaške namene,” je dejala Shotwell med konferenco v Washingtonu.

“Vendar so Ukrajinci to storitev uporabili na načine, ki niso bili del nobenega sporazuma,” je dejala.

“Stvari lahko naredimo in smo jih naredili”

Shotwell je kasneje obravnavala tudi poročila, da je ukrajinska vojska za upravljanje dronov uporabljala storitve Starlinka. Ukrajina je brezpilotna letala uporabljala za opazovanje sovražnikovih položajev, lociranje ciljev in odmetavanje bomb.

“Obstajajo stvari, ki jih lahko naredimo in smo jih že storili, da omejimo njihovo sposobnost, da to storijo,” je dejala Shotwell.

Starlink je imel sklenjeno pogodbo za humanitarne namene, kot je zagotavljanje širokopasovnega interneta bolnišnicam, bankam in družinam, ki jih je prizadela ruska invazija, je dejala Shotwell.

“Vemo, da jih vojska uporablja za komunikacijo in to je v redu. Nikoli pa ni bil naš namen, da jih uporabljajo za ofenzivne namene,” je dejala.

Zakaj je prišlo do prekinitve storitve v Ukrajini?

SpaceX je v Ukrajino zasebno poslal številne terminale, kar vojski države omogoča komunikacijo prek skoraj 4000 satelitov, ki jih je SpaceX doslej izstrelil v nizko Zemljino orbito. Preostali del terminala so plačale države, kot sta ZDA in Francija.

Starlink je konec lanskega leta utrpel izpad storitev v Ukrajini zaradi razlogov, ki jih SpaceX ni pojasnil.

Na vprašanje, ali so bili izpadi povezani s prizadevanji SpaceX-a za omejitev zlorabe Starlinka, je Shotwell dejala: “Ne želim odgovoriti, ker nisem prepričana, da poznam odgovor.”

Starlink je dvignil cene storitev za Ukrajince

Starlink je konec lanskega leta napovedal podražitev svojih mesečnih storitev v Ukrajini. V obvestilu, ki so ga prejeli številni uporabniki Starlinka v Ukrajini in ki kroži po družbenih omrežjih in o katerem poročajo številni svetovni mediji, je navedeno, da bodo morali posamezni naročniki od 29. decembra za internet odšteti 75 dolarjev namesto 60 dolarjev.

Zvišuje se tudi cena terminala in antene Starlink. Slednja se plača enkrat ob sklenitvi storitve, in sicer s 500 dolarjev na 700 dolarjev. Številni Ukrajinci se pritožujejo, saj menijo, da je to povečanje neupravičeno, glede na ceno 599 dolarjev, ki jo uporabniki v ZDA plačajo za terminal in anteno.

Medvedjev je Muska pozval, naj zapre Starlink v Ukrajini

Nekdanji predsednik Rusije in tesen zaveznik Vladimirja Putina Dmitrij Medvedjev je oktobra lani Elona Muska, najbogatejšega človeka na svetu in novega lastnika Twitterja, pozval naj zapre satelitsko internetno storitev v Ukrajini.

Musk in Medvedjev sta komunicirala nekaj dni pred tem. Medvedjev je nato odstop Liz Truss komentiral z besedami “nasvidenje Liz Truss, čestitke solata”. Medvedjev je pri slednjem namigoval na britansko primerjavo njene vladavine s trajanjem glavice zelene solate.

Musk je odgovoril: “Precej dobro trolanje, če sem iskren.” Nato je Medvedjeva vprašal, “kako je kaj v Bahmutu”, enem redkih ukrajinskih mest, v bližini katerega prodirajo ruske sile.

Medvedjev je odgovoril: “Se vidimo v Moskvi na dan zmage.”

vir Foto: Pexels