Špageti carbonara

ByAna Koren

21. avgusta, 2022

Špageti carbonara

Za testenine z omako carbonara ste zagotovo že slišali, tudi jedli ste jih že zagotovo. Če ste v omako dodali tudi smetano, ste naredili veliko napako. V originalnem receptu se smetana namreč ne uporablja. Omaka je kljub temu neverjetno okusna, kremasta in svilena.

Testenine z omako carbonara so znane kot preprosta in poznana italijanska specialiteta. Omaka izvira iz mesta Lazio, za njeno pripravo potrebujemo nekaj preprostih sestavin in 10 minut časa. V osnovi za jed potrebujete le preproste “kmečke” sestavine. V Italiji jih imajo navadno vedno pri roki: testenine, jajca, olivno olje, guanciale (prekajene oziroma sušene svinjske ličnice) ali slanino, sol, poper in parmezan. Vsa umetnost priprave dobrih testenin carbonara je namreč samo v tem, da jajca ne zakrknejo, zato jih vedno vlijemo neposredno na testenine. 

Špageti alla carbonara



Sestavine za 2 osebi: 200 g špagetov, malo olivnega olja, 150 g na kockice narezanega guancialeja ali pancete (dimljena slanina), 2 sveži jajci ali 3 rumenjaki, 40 g sveže naribanega parmezana ali pekorina, sol, sveže mleti poper.

Na kuhalnik pristavite lonec z večjo količino vode. Tik preden voda zavre, dodajte sol. V krop stresite špagete in jih kuhajte toliko časa, da so še čvrsti na ugriz (‘al dente’). 

V ponvi segrejte olje in na njem hrustljavo popražite na kockice narezano slanino. V skledi rahlo razžvrkljajte jajca in jih zmešajte z naribanim sirom. Zmes začinite s sveže mletim poprom. 

Tik preden špagete odcedite, v lonček odlijte malo škrobnate vode. Iz ponve, v kateri ste pražili slanino, po potrebi odlijte nekaj maščobe, potem pa vanjo stresite še vlažne testenine. Dobro premešajte in ponev odstavite. Špagete prelijte z jajčno zmesjo ter vse skupaj hitro in dobro premešajte, da se omaka lepo oprime testenin. Po potrebi prilijte še malo prihranjene vode, da dobimo svetlečo in kremasto omako. Pripravljene testenine potrosite s sveže naribanim parmezanom, in takoj postrezite.

Vir: Okusno.je Foto: iStock