Španija bo julija priznala neodvisnost Palestine, sledile naj bi ji druge države EU

ByAna Koren

2. aprila, 2024 , , ,
Pedro Sanchez (španski premier) [Foto: Wikimedia/Evropski parlament]

Španija bo julija priznala neodvisnost Palestine, sledile naj bi ji druge države EU

Španski premier Pedro Sanchez je med svojo bližnjevzhodno turnejo napovedal, da bo Španija do julija uradno priznala neodvisnost Palestine. Izjava je bila dana v Amanu, kjer se Sanchez mudi na obisku, ki bo vključeval tudi postanke v Jordaniji, Katarju in Savdski Arabiji.

Sanchez, ki vodi levičarsko vlado Španije, je izrazil optimizem, da bi ta poteza lahko spodbudila tudi druge članice Evropske unije, da storijo enako, pričakuje se, da bi lahko tako v EU nastala “kritična masa” za priznanje Palestine. Na srečanju v Bruslju 22. marca je Sanchez že govoril s predsedniki vlad Irske, Slovenije in Malte, ki so prav tako izrazili podporo priznanju Palestine “ob ustvarjenih ustrezni okoliščinah”.

Odločitev Španije prihaja v času, ko je Izrael kritiziral te države. Izrael trdi, da bi države s tem priznanjem “nagrajujejo terorizem” in potencialno zmanjšujejo možnosti za pogajanja o razmerah na območju Gaze. Vendar pa so Evropska unija in arabske države v skupni izjavi novembra poudarile, da je edina možna rešitev konflikta ustanovitev dveh vzajemno priznanih sosednjih držav.

Nadalje je Španija aktivno promovirala idejo o organizaciji mednarodne mirovne konference, ki bi lahko pripomogla k mednarodnemu priznanju Izraela in Palestine kot neodvisnih držav, s predlogom, da bi se konferenca odvila v Madridu. Palestino je doslej priznalo 139 držav sveta, Sanchezova napoved pa predstavlja pomemben korak naprej v dolgoletnih prizadevanjih za dosego miru na Bližnjem vzhodu.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Evropski parlament