Španija, Irska, Slovenija in Malta pripravljene priznati Palestino

Robert Golob [Foto: Anže Malovrh/STA]

Španija, Irska, Slovenija in Malta pripravljene priznati Palestino

Voditelji Španije, Irske, Slovenije in Malte so izrazili svojo pripravljenost priznati državo Palestino kot ključni korak k zagotavljanju miru in varnosti v vojno razdejani regiji. To stališče so podali na srečanju ob robu vrha v Bruslju, kjer so poudarili, da bodo priznanje izvedli, ko bodo okoliščine primerne in bo to lahko pozitivno vplivalo na situacijo. V skupni izjavi so voditelji poudarili, da verjamejo v rešitev dveh držav, kjer bi Izrael in Palestina sobivala v miru in varnosti. Slovenski premier Robert Golob je optimistično izrazil prepričanje o možnosti krepitev politične podpore Palestini v Združenih narodih v bližnji prihodnosti. Poudaril je, da je trenutek za vzpostavitev palestinske vlade blizu, morda že v nekaj tednih ali mesecih.

Pravico Palestincev do države z mejami iz leta 1967, trenutno priznava devet od 27 članic EU, medtem ko Malta in nekatere vzhodnoevropske države Palestinsko pravico do državnosti priznavajo že od leta 1988. Švedska je leta 2014 postala prva članica EU, ki je enostransko priznala Palestino. Slovenski premier je tudi omenil sodelovanje Belgije, ki velja za zagovornika palestinske državnosti, v razpravi. Kljub temu, da Evropska unija podpira dvodržavno rešitev in je glavna donatorka pomoči Palestincem, soglasnega priznanja palestinske države še ni dosegla.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pojasnil, da razprava o priznanju Palestine ni bila na dnevnem redu, vendar je izrazil mnenje, da bi lahko bilo razmišljanje o začetku procesa, ki bi vključeval korake obeh strani – palestinskih oblasti in Izraela – koristno za napredovanje k miru.

Španija in Irska si prizadevata za priznanje Palestine v EU

Od izbruha vojne v Gazi sta Irska in Španija aktivno izražali svojo pripravljenost priznati Palestino in vodili prizadevanja za zaostritev stališča Evropske unije do Izraela. V odziv na konflikt so v četrtek voditelji EU enoglasno pozvali k prekinitvi ognja, kar predstavlja pomemben premik v odzivu EU na vojno med Izraelom in Hamasom. Španski premier Pedro Sánchez je lani obljubil, da bo priznanje palestinske državnosti postalo ključna zunanja politika njegove vlade.

Po vrhu v Bruslju je Sánchez izrazil željo, da bi Španija raje delovala skupaj z drugimi članicami EU kot da bi priznanje izvedla enostransko, kar je bilo prej predmet razprave. Poudaril je pomen združenega pristopa za vzpostavitev trajnega miru in potrebo po skrbni izbiri pravega časa za tak korak.

Sánchez je izpostavil, da široko politično soglasje med štirimi voditelji, ki zastopajo različne politične spektre, kaže na nujnost priznanja Palestine za mirovni proces. Februarja je irski premier Leo Varadkar potrdil, da se države članice pogovarjajo o uradnem priznanju Palestine, da bi spodbudili bolj uravnotežena pogajanja po koncu vojne v Gazi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Anže Malovrh / STA