Vrhovno deželno sodišče Castilla y León v Španiji je obsodilo upravo Valladolida zaradi LGBT zastave, ki jo je uprava izobesila na pročelje svoje glavne stavbe.

Sodišče je ugotovilo, da “izobešanje mavrične zastave krši načelo ideološke ali politične nevtralnosti.”

Razsodba je posledica pritožbe, ki jo je vložila španska fundacija krščanskih odvetnikov. Mavrična zastava je simbol, ki ima veliko ideološko težo oziroma velik pomen, ki presega zgolj družbeno sporočilo in prodira v politično sfero, je sporočilo sodišče. Prav tako se je deželno vrhovno sodišče sklicevalo na sodno prakso vrhovnega sodišča. Vrhovno sodišče je v sodbi iz leta 2020 ugotovilo, da »ni v skladu z veljavnim ustavnim in pravnim okvirom, predvsem pa z obveznostjo objektivnosti in nevtralnosti javnih uprav, uporaba , tudi občasno, neuradnih zastav”.

Odziv

Predsednica krščanskih odvetnikov Polonia Castellanos poudarja, da je “sodba vrhovnega sodišča zelo jasna. Tako jo je razumelo tudi regionalno vrhovno sodišče: javne uprave imajo ustavno dolžnost ohraniti nevtralen položaj.” Castellanos poudarja tudi, da “če hočeta PSOE ali PP postaviti ideološke simbole, lahko to naredita na sedežih svojih strank, ne pa v javnih ustanovah”.

Foto: Demokracija (LGBT zastava pred ministrstvom za kulturo)

By A.K.

Komentar: