Španija napoveduje dodatnih 10 milijard evrov pomoči državljanom

Španija napoveduje, da bo za nove ukrepe pomoči državljanom v obdobju visoke inflacije in skoka življenjskih stroškov namenila še 10 milijard evrov. Skupna vrednost letošnjih paketov podpore se bo tako dvignila na 45 milijard evrov.

Paket pomoči vključuje enkratni bon v vrednosti 200 evrov za približno 4,2 milijona gospodinjstev z letnimi dohodki do 27 tisoč evrov in podaljšanje znižanih davkov na račune za energijo v prvo polovico prihodnjega leta, je novinarjem povedal premier Pedro Sanchez.

Madrid je že marca in junija sprejel podobne pakete. Paketi so vključevali neposredno pomoč državljanom, znižanje davkov, ugodna posojila in nadzor najemnin.

Ukrepi

Ukrepi so skupaj z omejitvijo cen plina za proizvodnjo električne energije, ki jo je odobrila Evropska komisija, novembra povzročili padec inflacije na 6,7 ​​odstotka. To je najnižja raven inflacije med državami EU.

Cene električne energije so se novembra v primerjavi z lanskim letom znižale za kar 22,4 odstotka. Živila so se medtem znova podražila, in sicer za 15 odstotkov.

Vlada je zato napovedala znižanje davka na dodano vrednost (DDV) na osnovna živila, kot so kruh, sir, mleko, sadje, zelenjava in žita, s štirih na nič odstotkov. DDV na testenine in jedilna olja se bo prepolovil, na pet odstotkov, je dejal Sanchez.

Premier je še napovedal, da bo čez 12 mesecev podaljšal subvencije za prevoz z vlakom na delo in v šolo ter omejitev najemnine. Ukinili pa bodo popuste na bencin, z izjemo sektorja tovornega prometa.

Zahvaljujoč ukrepom pomoči bo Španija letos zabeležila močno gospodarsko rast, po stopnji, višji od petih odstotkov, je poudaril Sanchez. Vlada je doslej napovedovala, da se bo aktivnost povečala za 4,4 odstotka.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: