Španija napoveduje zaprtje jedrskih elektrarn do leta 2035

ByA.K.

28. decembra, 2023 , ,
Foto: Pexels

Španija napoveduje zaprtje jedrskih elektrarn do leta 2035

Španska vlada je nedavno predstavila ambiciozne energetske ukrepe, ki vključujejo načrte za zaprtje vseh jedrskih elektrarn v državi do leta 2035. To pomembno odločitev so sprejeli po nedavni volilni kampanji, ki je močno vplivala na politično podnebje v državi.

Razgradnja jedrskih elektrarn se bo začela leta 2027, pri čemer se pričakuje, da bodo stroški razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov znašali približno 20,2 milijarde evrov. Španska vlada je zagotovila, da bo te stroške kril sklad, ki ga podpirajo operaterji elektrarn.

Jedrske elektrarne trenutno zagotavljajo približno 20 odstotkov celotne električne energije v Španiji, zato bo njihova zaustavitev predstavljala pomembno spremembo v energetskem sektorju države. Odločitev je bila predmet razprave med vladajočimi socialisti, ki so jo podprli, in opozicijskimi konservativci, ki so se zavzemali za ohranitev elektrarn.

Poleg tega je vlada predstavila tudi spremembe v predpisih, ki urejajo razvoj novih zelenih energetskih projektov, in podaljšala administrativne roke za pridobitev gradbenih dovoljenj za podjetja, ki se ukvarjajo s tem sektorjem. Dražbe na področju obnovljivih virov energije bodo v prihodnje upoštevale tudi socialne in okoljske standarde za prepoznavanje dodane vrednosti evropskih proizvodov.

Poteza Španije je del širšega globalnega gibanja k zmanjšanju odvisnosti od jedrske energije in spodbujanju obnovljivih virov energije. Španska vlada si prizadeva doseči cilje trajnostnega razvoja in zmanjšati vpliv na okolje. Sprejeta odločitev bo nedvomno imela dolgoročne posledice za energetski sektor Španije in njeno okolje, saj bo država sledila poti prehoda k bolj trajnostnemu energetskemu sistemu.

vir; Foto: Pexels (fotografija je simbolna); Portal24