Španija: Orbán in Morawiecki zaradi migracij zasenčila vrh EU

Petkov neformalni vrh EU v španski Granadi so zaznamovale burne razprave o migracijah. Predvsem sta bila v središču pozornosti madžarski premier Viktor Orbán in poljski premier Mateusz Morawiecki, ki sta nasprotovala delu skupne izjave o migracijah.

Kljub nedavnim dogodkom na italijanskem otoku Lampedusa, kjer so se pojavile pereče migracijske težave, uradno sporočilo vrha EU ni vsebovalo omembe migracijske politike. Ob tem je potrebno opozoriti, da to ni prvič, da sta Orbán in Morawiecki združila moči proti skupnim izjavam Evropskega sveta. Oba primera sta se nanašala na Novi pakt o migracijah in azilu – ambiciozno reformo, ki cilja na obvezno solidarnost vseh 27 članic EU pri upravljanju in sprejemu prosilcev za azil.

To sredo je Novi pakt dobil novo moč, saj je Svet EU dosegel stališče o krizni uredbi, ključnem delu te migracijske reforme. Zanimivo je, da zakonodaja, ki je podlaga Novemu paktu, sledi pravilom kvalificirane večine, kot je predvideno v pogodbah EU. To pomeni, da niti Madžarska niti Poljska ne moreta uveljaviti veta.

Drakonski ukrepi

Morawiecki je bil ob tem zelo kritičen, rekoč: “Ne bojimo se diktatov iz Berlina in Bruslja,” in obtožil predlagane ukrepe, da so “drakonski”. Orbán pa je šel še dlje, primerjajoč pravila kvalificirane večine s spolnim napadom.

Njegovi komentarji, ki so bili presenetljivi celo za tiste, ki so navajeni na njegovo retoriko, so postavili ton za napete razprave, ki so sledile.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je zaradi blokade s strani Madžarske in Poljske odločil objaviti ločeno izjavo, v kateri se migracije niso omenjale. Namesto tega se je osredotočil na gospodarska vprašanja, kot so energija, tehnologija in konkurenčnost.

Španski premier Pedro Sánchez, gostitelj srečanja, je poudaril pomen sredinega dogovora o krizni uredbi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je optimistično poudarila, da je Novi pakt “na pravi poti” in da je velika verjetnost, da bo sprejet.

Evropski blok si prizadeva zaključiti pogajanja o tem paketu pred volitvami v Evropski parlament v juniju 2024.

vir Foto: Vlada RS Portal24