Španija: Sánchez po porazu na evropskih volitvah ne namerava odstopiti

Pedro Sanchez (španski premier) [Foto: Wikimedia/Evropski parlament]

Španija: Sánchez po porazu na evropskih volitvah ne namerava odstopiti

Španska desnosredinska stranka PP je na nedeljskih evropskih volitvah slavila zmago. Kljub uspehu pa premier Pedro Sánchez ne namerava odstopiti, kot so upali konservativci. Evropske volitve so imele odmeven učinek po vsej celini, od odstopa belgijskega premierja do predčasnih volitev v Franciji. V Španiji je Ljudska stranka (PP) dosegla vidno zmago, vendar Sánchezova socialistična vlada PSOE ohranila trdno bazo podpore.

“Res je, da smo zavezani ideji, da je upiranje tudi način zmage,” je dejala Esther Peña, tiskovna predstavnica PSOE. Sánchez, ki ima še tri leta mandata, trenutno ne namerava razpisati predčasnih volitev.

Stabilnost parlamenta in prihodnji izzivi

“Z institucionalnega vidika se ni nič spremenilo. Parlament ostaja tam, kjer je, Pedro Sánchez pa ima še vedno večino, ki ga podpira,” je za Euronews povedal politični analitik Jaime Coulbois.

Pravi preizkus za Sáncheza je še pred njim. Njegova volilna strategija je povzročila napete odnose s ključnimi zavezniki, vključno z levičarskim gibanjem Sumar in katalonskimi strankami. Ti so na evropskih volitvah izgubili podporo, kar bi lahko vodilo do prestopa pristašev Sumarja k socialistom.

Napetosti bodo vrhunec verjetno dosegle med pogajanji o imenovanju predsednika Generalitata Katalonije, kjer je socialistična stranka zmagala na regionalnih volitvah, vendar ni dosegla večine. Katalonija je ena redkih regij v Španiji, kjer so socialisti prehiteli PP.

Notranje trenje v koaliciji

Po evropskih volitvah je Yolanda Díaz, podpredsednica španske koalicijske vlade in vodja Sumarja, odstopila s položaja koordinatorke gibanja. “Državljani so spregovorili. In jaz bom prevzela odgovornost. Zaradi tega sem se odločila, da odstopam od funkcije koordinatorke Sumarja,” je dejala. Ostala bo podpredsednica in ministrica za delo ter napovedala, da bo njena skupina bolj dejavna v koalicijski vladi.

Kljub notranjim izzivom pa en dejavnik združuje raznolik parlamentarni blok, ki podpira Sáncheza: strah pred morebitno koalicijo med desno sredino in skrajno desnico. Možnost koalicije PP-Vox bi lahko spodbudila Sánchezove zaveznike, da ostanejo enotni in zagotavljajo stabilnost vlade kljub izzivom.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropski parlament