Španija: tobačna podjetja bodo morala kriti stroške čiščenja ogorkov

ByA.K.

7. januarja, 2023

Španija: tobačna podjetja bodo morala kriti stroške čiščenja ogorkov

Nova okoljevarstvena pravila v Španiji, določajo, da bodo morala stroške čiščenja cigaretnih ogorkov z ulic in plaž kriti tobačna podjetja.

Vsako leto namreč kadilci odvržejo milijone ogorkov, kar povzroča strupene plastične odpadke, ki se razgrajujejo desetletja.

Podatki iz leta 2020 kažejo, da vsakodnevno kadi okoli petina prebivalcev Španije.

Kako se bodo nova pravila uveljavljala in ali bodo podjetja stroške prevalila na potrošnike.

Poročilo Katalonske fundacije Rezero ocenjuje, da v tej španski pokrajini lokalne oblasti na leto plačujejo med 12 in 221 evrov na prebivalca za čiščenje cest zaradi ogorkov. Delež je na obalnih območjih višji.

Fundacija opozarja, da dosedanji ukrepi, kot so kampanje ozaveščanja in prenosni pepelniki na plažah, niso zadostni.

Glede na nova pravila so proizvajalci odgovorni za zbiranje odvrženih ogorkov in njihov prevoz na predelavo. Večina cigaretnih ogorkov vsebuje filtre, narejene iz tipa bioplastike, ki se razgrajajo več let, tudi desetletij.

Nova pravila so del zakona o prepovedi enkratne uporabe plastičnih izdelkov, kot so pribori in slamice, sprejetega lani v skladu z evropsko direktivo.

Podobno zakonodajo je v četrtek sprejela tudi Irska, kjer morajo tobačna podjetja prispevati h kritju stroškov zaradi cigaretnih odpadkov.

Španija je v preteklih letih sprejela niz ukrepov za omejevanje kajenja. Julija lani so prepovedali kajenje na vseh plažah v Barceloni. Kršitelji morajo plačati 30 evrov.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pljučni rak, pet mitov o tej bolezni, ki ne držijo

Pljučni rak, pet mitov o tej bolezni, ki ne držijo. Novembra obeležujemo mesec ozaveščanja o pljučnem raku. To je bolezen, za katero mnogi od nas mislimo, da poznamo glavne vzroke in simptome.

Vendar še vedno obstaja nekaj napačnih predstav o pljučnem raku. Ni namreč nujno, da gre le za bolezen kadilcev… več tukaj.