Španija začasno odpravila prometni davek na oljčno olje

ByAna Koren

26. junija, 2024 , ,
Oljčno olje [Foto: Freepik]

Španija začasno odpravila prometni davek na oljčno olje

Španija, vodilna svetovna proizvajalka in izvoznica oljčnega olja, se sooča z drastičnim povišanjem stroškov za domače potrošnike. Naraščajoče cene so posledica dolgotrajne suše in inflacije, ki je močno zdesetkala zaloge oljčnega olja. Da bi ublažila finančni pritisk na potrošnike, je španska vlada napovedala začasno odpravo prometnega davka na oljčno olje.

Špansko ministrstvo za kmetijstvo poroča, da so se cene oljčnega olja od septembra 2020 dvignile za kar 272 odstotkov. Danes lahko petlitrska steklenica oljčnega olja v španskem supermarketu stane več kot 50 evrov. Oljčno olje je nepogrešljiv del španske kuhinje, saj ga gospodinjstva uporabljajo za kuhanje, okrasitev sendvičev, solat in zelenjave. Lani so španska gospodinjstva v povprečju porabila šest litrov na osebo, medtem ko so mednarodni potrošniki porabili 0,4 litra na osebo.

Vlada je prometni davek na oljčno olje kot del protiinflacijskega svežnja že znižala, in sicer z 10 na 5 odstotkov. Sedaj bo od julija do septembra prometni davek popolnoma odpravljen, nato pa bo do konca leta obdavčen po dvoodstotni stopnji. Od takrat naprej bo stopnja davka znašala 4 % in bo oljčno olje veljalo za osnovno živilo.

Ministrica za finance, María Jesús Montero, je poudarila pomen te odločitve: “Pomen oljčnega olja v sredozemski prehrani in zdravem življenjskem slogu je ključen. Z ukrepi želimo potrošnikom omogočiti dostop do tega pomembnega živila kljub naraščajočim cenam.”

Ne spreglejte…

Ali ekstra deviško oljčno olje pri segrevanju postane škodljivo? 

Ali ekstra deviško oljčno olje pri segrevanju res postane škodljivo? Olja in maščobe imajo v svetu kulinarike pri pripravi različnih jedi ter izboljšanju njihovega okusa, ključno vlogo. Od cvrtja in dušenja do zalivanja solat so olja glavna sestavina večine svetovnih kuhinj. Vendar niso vsa olja enaka in težko je določiti, katera so najbolj primerna za uporabo pri visokih temperaturah… več tukaj.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik