Španija zavrača Argentinske obtožbe, da španski premier povzroča “revščino in smrt”

Javier Milei [Foto: Zajem zaslona]

Španija zavrača Argentinske obtožbe, da španski premier povzroča “revščino in smrt”

Napetost med Španijo in Argentino je potem ko je argentinski predsednik Javier Milei obtožil španskega premierja Pedra Sáncheza, da svojim ljudem povzroča “revščino in smrt”, dosegla vrhunec. Diplomatski spor, ki se je razplamtel po spornih izjavah španskega ministra, grozi, da bo še dodatno ohladil že tako napete odnose med obema državama.

Incident se je začel, ko je španski minister za promet, Óscar Puente, med panelno razpravo v Salamanki izjavil, da je Milei med lansko volilno kampanjo zaužil nedovoljene “snovi”. Na te obtožbe je urad argentinskega predsednika odgovoril z ogorčenjem, obtožbe pa so bile hitro usmerjene proti španskemu gospodarstvu in politiki premierja Sáncheza.

Izjava iz urada predsednika Mileija, objavljena na družbenem omrežju X, je bila jasna in neposredna: Sánchez naj bi “ogrožal španske ženske z dovoljevanjem nezakonitega priseljevanja in spodkopaval celovitost države s sklepanjem poslov s separatisti”. S tem so namignili na politično zavezništvo med Sánchezovo socialistično delavsko stranko in regionalističnimi strankami v Baskiji in Kataloniji.

V odziv na te izjave je špansko zunanje ministrstvo izdalo izjavo, v kateri je poudarilo, da “španska vlada kategorično zavrača neutemeljene besede argentinskega predsedstva, ki ne odražajo odnosov med državama in njunima bratskima narodoma.” Poudarjeno je bilo, da takšne izjave ne prispevajo k dobremu mednarodnemu sodelovanju in razumevanju. Dodatno napetost v že tako zapletene meddržavne odnose prinaša napovedani obisk Mileija v Španiji. Milei bo 18. in 19. maja sodeloval na dogodku, ki ga organizira s stranka Vox. Dogodek sovpada z bližajočimi se evropskimi volitvami, na katerih se Vox poteguje proti socialistom.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: Zajem zaslona