Španska vlada ladjam z orožjem za Izrael zavrača dostop do pristanišč

Ladja [Foto: Freepik [Fotografija je simbolna]]

Španska vlada ladjam z orožjem za Izrael zavrača dostop do pristanišč

Španska vlada je napovedala, da bo zavrnila dostop do pristanišč vsem plovilom, ki prevažajo orožje v Izrael. Prvi primer se je zgodil, ko so španske oblasti zavrnile dovoljenje za privez ladji z orožjem za Izrael v enem od svojih pristanišč.

“To je prvič, da smo to storili, ker smo prvič zaznali ladjo, ki prevaža pošiljko orožja v Izrael in želi pristati v španskem pristanišču,” je v četrtek dejal španski zunanji minister José Manuel Albares. “To bo dosledna politika za vse ladje, ki bodo prevažale orožje v Izrael in bodo želele pristati v španskih pristaniščih. Zunanje ministrstvo bo takšne postanke sistematično zavračalo iz enega očitnega razloga: Bližnji vzhod ne potrebuje več orožja, potrebuje več miru.”

Privez so zavrnili danski ladji Marianne Danica, ki je odplula iz Indije s 27 tonami eksploziva, poroča španski časnik El País. Ladja je zaprosila za dovoljenje za pristanek v jugovzhodnem pristanišču Cartagena 21. maja, vendar ji je bilo to zavrnjeno.

Odločitev vlade Pedra Sáncheza je prišla le nekaj dni po tem, ko so nekateri španski politiki vlado pozvali, naj prepove vstop drugi ladji, “Borkum”, za katero propalestinske skupine pravijo, da prevaža orožje v Izrael. Po besedah ministra za promet Óscarja Puenteja je Borkum v petek prejel dovoljenje vlade, da se ustavi v Cartageni, saj je njegov končni cilj Češka republika, ne Izrael. Vendar pa so predstavniki levičarskih strank Sumar in Podemos od vlade zahtevali, naj v podporo Palestini zavrne dostop do ‘Borkuma’. Španija je ostro kritizirala izraelsko ofenzivo v Gazi in ustavila prodajo orožja tej državi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik