Španski premier Pedro Sanchez bo v sredo priznal Palestino

Pedro Sanchez (španski premier) [Foto: Wikimedia/Evropski parlament]

Španski premier Pedro Sanchez bo v sredo priznal Palestino

Španski premier Pedro Sanchez je med nedavnim mitingom v Kataloniji naznanil, da bo v sredo, 22. maja, predlagal uradno priznanje Palestine kot države s strani španskega parlamenta. Sanchez je svojo odločitev branil z “moralnim prepričanjem” in poudaril, da je to “pravičen razlog” ter “edini način” za dosego miru in varnosti v izraelsko-palestinskem konfliktu.

Španija se bo s tem pridružila devetim evropskim državam, ki so že priznale Palestino kot državo. Med njimi so Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška in Švedska. Sanchez je prepričan, da bo Španija s to potezo postala pomemben zgled za druge države v Evropski uniji, ki še niso priznale Palestine.

Slovenski premier Robert Golob je v začetku tega tedna napovedal, da bo Slovenija priznala Palestino do sredine junija. Poleg Slovenije naj bi podobne korake sprejele še Irska in Malta, ki so se že dogovorile za prve korake v tej smeri.

Taoiseach Simon Harris in norveški premier Jonas Gahr Store sta se v telefonskem pogovoru dogovorila, da bosta ostala v tesnem posvetovanju v prihodnjih dneh. Norveški parlament je novembra sprejel vladni predlog, da je država pripravljena priznati neodvisno palestinsko državo.

Oba voditelja sta poudarila vse slabše humanitarne razmere v Gazi ter potrebo po takojšnji prekinitvi ognja in nemotenem dostopu pomoči. Harris in Store sta dejala, da vse slabše humanitarne razmere v Gazi poudarjajo potrebo po takojšnji prekinitvi ognja in nemotenem dostopu pomoči.

Sanchezova kritika opozicije

Sanchez je v svojem govoru ostro kritiziral Ljudsko stranko, ker ni priznala palestinske države. Nekdanjemu predsedniku Joseju Marii Aznarju je odgovoril z izjavo, da bo “Španija priznala Palestino”. Poudaril je, da je Španija od Rusije in Izraela zahtevala “spoštovanje mednarodnega prava, konec nasilja, priznanje dveh držav in nemoten dostop humanitarne pomoči v Gazo”.

Premier je izpostavil tudi pozitiven rezultat svoje stranke na katalonskih volitvah 12. maja in dejal, da bi bil Salvador Illa dober predsednik Generalitata.

Španija se je pridružila zboru drugih evropskih voditeljev in vladnih uradnikov, ki so izrazili podporo rešitvi dveh držav na Bližnjem vzhodu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji mesec izjavil, da za Francijo ni “tabu” priznati palestinske države. Britanski zunanji minister David Cameron je dodal, da bi Združeno kraljestvo lahko uradno priznalo Palestino po prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom.

Vzroki za priznanje Palestine

Španija ima zgodovinsko tesne odnose z arabskim svetom. Premier Sanchez je že lani po ponovni izvolitvi obljubil, da bo “prva zaveza” njegove nove vlade na področju zunanje politike delo v Evropi in Španiji za priznanje palestinske države. Kljub temu, da je izrazil podporo Izraelu ob “terorističnem napadu” 7. oktobra, je pozval judovsko državo, naj konča “nediskriminatorno ubijanje Palestincev”.

Špansko-arabski odnosi

Španija, ki je geografsko blizu regije Magreba v severni Afriki, se je ob Francovi diktaturi (1939-1975) obrnila k arabskim državam, da bi se izognila izolaciji na Zahodu. Uradne odnose z Izraelom je vzpostavila šele leta 1986 zaradi napetosti, ki so nastale zaradi nasprotovanja Izraela vstopu Španije v Združene narode ob koncu druge svetovne vojne.

Leta 1993 so Španci odigrali pomembno vlogo pri sporazumih iz Osla, s katerimi sta se Izrael in Palestinska osvobodilna organizacija vzajemno priznala kot del mirovnega procesa. Kljub temu pa Španijo mnogi še vedno dojemajo kot proarabsko državo.

Španija bo s tem korakom postala deseta evropska država, ki bo priznala Palestino kot suvereno državo. Premier Sanchez verjame, da je to nujen korak za dosego miru in varnosti na Bližnjem vzhodu. Kljub temu pa ostaja vprašanje, ali bo Španija uspela preusmeriti evropski položaj glede priznanja Palestine.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropski parlament