Špansko sodišče zaradi zbiranja biometričnih podatkov prepovedalo Worldcoin

ByMiha Kovač

11. marca, 2024 ,
Worldcoin [Foto: Zajem zaslona]

Špansko sodišče zaradi zbiranja biometričnih podatkov prepovedalo Worldcoin

V nedavni pravni bitki je špansko višje sodišče potrdilo odločitev lokalnega regulatorja za varstvo podatkov, ki Worldcoin projektu, znanem po zbiranju biometričnih podatkov uporabnikov, prepoveduje nadaljnje zbiranje in posredovanje teh podatkov. To odločitev je podprlo špansko sodišče z argumentom, da mora biti prioriteta zaščita javnega interesa, s tem pa je zavrnilo tožbo družbe Tools for Humanity (TFH), ki stoji za Worldcoinom.

Worldcoin, projekt, ki je delo ameriškega podjetnika Sama Altmana in nemškega računalničarja Alexa Blanie, je zaslovel s svojim inovativnim pristopom k digitalni identifikaciji. Uporabnikom ponuja digitalno osebno izkaznico in kriptovaluto z enakim imenom, ki jo dobijo po skeniranju šarenice. Kljub temu da so osnovne operacije projekta potekale v Erlangnu, Nemčija, pod okriljem TFH, je pravni izziv prišel iz Španije.

Sporno zbiranje in uporaba osebnih podatkov

Španski regulator za varstvo podatkov, AEPD, je izrazil resne pomisleke glede načina, kako Worldcoin zbira in uporablja osebne podatke. Regulator je posebej opozoril na nezadostne informacije, ki so bile na voljo uporabnikom, in zbiranje podatkov mladoletnikov, kar je sprožilo pritožbe. AEPD je še poudaril, da biometrični podatki zaradi svoje občutljive narave lahko pomenili velika tveganja za pravice posameznikov. Zaradi slednjega je začasna prepoved nujna in upravičena, da bi se izognili morebitni nepopravljivi škodi.

V odziv na te ukrepe je TFH zavrnila očitke in trdila, da njen projekt spoštuje vse zakone in predpise, ki urejajo zbiranje in prenos biometričnih podatkov, vključno z Evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR). Kljub temu so njihovi argumenti na španskem sodišču naleteli na gluha ušesa. Sodišče je izpostavilo, da bi, v primeru razveljavitve prepovedi, podjetje prejelo odškodnino. Pritožbo TFH so zato zavrnili.

TFH vztraja, da španski regulator za varstvo podatkov ni pristojen za njihovo delovanje. Trdijo namreč, da spadajo pod jurisdikcijo agencije za varstvo podatkov nemške zvezne dežele Bavarske. Kljub temu tiskovna predstavnica Worldcoina izraža optimizem in zatrjuje, da podjetje spoštuje vse zakonske zahteve. Dodala je, da se veselijo priložnosti, da pred španskim višjim sodiščem dokažejo svojo zavezanost zakonodaji.

Projekt Worldcoin je s svojimi napravami “orb” za skeniranje šarenice privabil več kot štiri milijone uporabnikov v 120 državah, a hkrati sprožil razpravo o zasebnosti in etičnosti zbiranja osebnih podatkov. Kritike so prihajale od vsepovsod, od Argentine do Nemčije. Kritiki opozarjajo na potencialne nevarnosti, ki jih predstavlja tako obsežno zbiranje in shranjevanje osebnih informacij.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona