Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je zaradi tesnih vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, odkar je Moskva začela svojo invazijo na Ukrajino, deležen mnogih kritik. Schröderjeva stranka SPD zdaj razmišlja celo o njegovi izključitvi.

Nemška socialdemokratska stranka (SPD), ki vodi  nemško koalicijsko vlado, je včeraj začela uradno razpravo o morebitni izključitvi nekdanjega kanclerja Gerharda Schröderja iz stranke. Razlog morebitni izključitvi bodo njegove tesne povezave z ruskim Predsednikom Vladimirjem Putinom. 

Postopek za morebitno izključitev je začela podružnica stranke v zahodnem mestu Hannover. Odločitev arbitražne komisije pa bo verjetno trajala več tednov.

Lokalni predstavnik stranke Christoph Matterne je povedal, da so proti temu, da je Schröder še član, prejeli 17 predlogov.

Visoki član stranke Thomas Kutschaty je za dnevnik Rheinische Post dejal, da se je Schröder “odločil, da je njegova finančna in osebna odvisnost od Putina pomembnejša od njegove zavezanosti SPD ali dediščini njegovega kanclerstva”.

Pravniki pravijo, da za izključitev članov iz stranke obstaja stroga pravila. Schröder se bo tako na morebitno izključitev lahko tudi pritožil.

Nenaklonjenost prekinitvi ruskih vezi

Schröder, ki je bil nemški kancler od leta 1998 do 2005, je zelo znan po svojem prijateljstvu s Putinom.

Le nekaj mesecev po tem, ko je moral Schröder po volilnih rezultatih leta 2005 odstopiti s kanclerskega položaja, je postal predsednik nadzornega sveta rusko-nemškega podjetja Nord Stream AG. Podjetje je v večinski lasti ruske državne energetske družbe Gazprom. Schröder je bil leta 2017 imenovan za predsednika nadzornega sveta ruske državne energetske družbe Rosneft.

Schröder je izjemnih kritik zaradi tesnih vezi s Kremljem in nepripravljenosti prekiniti poslovne vezi z Rusijo, deležen vse odkar je Moskva februarja začela invazijo na Ukrajino.

Nekdanji nemški voditelj je invazijo obsodil kot neupravičeno. Putina samega pa ne kritizira, kar je razlog za ostre kritike celotnega političnega spektra v Nemčiji.

Prav tako je Schröder še naprej zasedal donosna delovna mesta v ruskih energetskih velikanih, dokler ga pritisk javnosti in politike ni prisilil, da se jim je odpovedal.

Nemški parlament je glasoval za zmanjšanje Schröderjevih posebnih pravic in privilegijev, ki jih ima kot nekdanji kancler. Prav tako so mu odvzeli pisarno in osebje, ki ju financirajo davkoplačevalci. Resolucijo, ki poziva k sankcijam proti Schröderju in drugim političnim osebnostim EU, ki so finančno povezane z Rusijo, je sprejel tudi Evropski parlament.

Schröder je maja napovedal, da bo zapustil nadzorni svet Rosnefta. Zavrnil je tudi kandidaturo za nadzorni svet v Gazpromu.

Vojno je mogoče končati samo z diplomacijo

Kljub prizadevanjem kritikov, da bi ga izgnali iz SPD, je 78-letni Schröder kljubovalno držo obdržal. Pred dnevi je za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung dejal , da se možnosti za pogovore s predsednikom Putinom ne bo odrekel.

Schröder je glede na prispevek dejal, da ne verjame v vojaško rešitev v Ukrajini. Vprašal je, zakaj je poudarek na dobavi orožja? Schröder namreč meni, da je vojno mogoče končati samo z diplomatskimi pogajanji.

Foto: Alexei Druzhinin, dpa