Špinača v vaši prehrani: to so koristi

Špinača, ki jo morda poznate kot “Popajevo gorivo,” je ena izmed najbolj vsestranskih in hranljivih vrst zelene listnate zelenjave. Surova ali kuhana ta koristna rastlina ponuja številne zdravstvene koristi, ki pozitivno vplivajo na telo. V tem članku bomo raziskali, zakaj bi morali vključiti več špinače v svojo prehrano ter kako jo lahko pripravite, da ohranite njene dragocene hranilne snovi.

1. Polna hranil

Čeprav vsebuje malo kalorij, je špinača bogata z hranili. Tri skodelice surove špinače zagotavljajo le približno 20 kalorij, vendar vsebujejo več kot 300 odstotkov dnevne vrednosti vitamina K, 160 odstotkov vitamina A in 40 odstotkov vitamina C. Poleg tega vsebuje folat, železo, magnezij, kalij, kalcij in druge vitamine skupine B. Vitamina K in A podpirata zdrave kosti, medtem ko vitamin C pomaga pri celjenju ran.

2. Antioksidanti za zaščito

Špinača je bogata z antioksidanti, vključno s flavonoidi, kot so kaempferol, kvercetin, miricetin in izorhamnetin. Te spojine lahko zaščitijo pred rakom, srčno-žilnimi in vnetnimi boleznimi.

3. Zaščita pred boleznimi

Študije so pokazale, da lahko špinača zmanjša oksidativni stres in pozitivno vpliva na izražanje genov, ki so povezani z metabolizmom in vnetji. Prav tako spodbuja občutek sitosti, kar lahko pomaga pri obvladovanju kroničnih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, rakom, sladkorno boleznijo tipa 2 in debelostjo.

4. Podpora zdravju možganov

Zaradi svojih protivnetnih lastnosti lahko špinača pomaga zaščititi možgane pred staranjem. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki redno uživajo listnato zelenjavo, ohranjajo boljše kognitivne sposobnosti.

5. Uravnavanje krvnega tlaka

Špinača vsebuje naravne nitrate, ki izboljšujejo pretok krvi in zmanjšujejo obremenitev srca. Študije so pokazale, da lahko uživanje špinače pomaga uravnavati krvni tlak.

6. Zdravje oči

Špinača vsebuje lutein, antioksidant, ki lahko zmanjša tveganje za starostno degeneracijo makule, vodilni vzrok za izgubo vida pri starejših ljudeh. Redno uživanje špinače lahko pomaga zaščititi vaše oči pred to boleznijo.

Kako kuhanje vpliva na hranilne snovi?

Čeprav lahko špinačo uživate surovo ali kuhano, nekatere raziskave kažejo, da se vsebnost luteina med kuhanjem zmanjša. Da bi ohranili največ hranilnih snovi, je priporočljivo v svojo prehrano vključiti tako surovo kot kuhano špinačo.

Kako v obroke vključiti več špinače?

  • Dodajte pest špinače v svoje obroke, bodisi kot glavno jed ali prilogo.
  • Vključite špinačo v smoothieje ali druge jedi, kot so palačinke in humus.
  • Pripravite špinačno prilogo s preprosto vinaigrette omako.
  • Poskusite različne načine kuhanja špinače, kot je blanširanje ali kuhanje na pari, da ohranite čim več hranilnih snovi.

S špinačo lahko izboljšate svoje zdravje in preprečite različne bolezni. Z vključitvijo te okusne zelene listnate zelenjave v svojo prehrano boste povečali vnos bistvenih hranil in antioksidantov, ki bodo koristili vašemu telesu.

vir

Foto: Portal24