Spite v nogavicah? Morda to ni najboljša ideja

Raziskovalci opozarjajo, da bi morali ljudje prenehati hoditi spat z umazanimi nogavicam. Na nogavicah, ki so jih ljudje nosili čez dan je bila med drugim najdena tudi bakterija ‘Pseudomonas aeruginosa’. Omenjena bakterija se pogosto nahaja na ščurkih in v njihovih iztrebkih. Odkritje je del nedavne raziskave, ki jo je izvedlo podjetje Mattress Next Day. V raziskavi so anketirali 1200 Britancev, in sicer o različnih spalnih navadah. Rezultati so pokazali, da 18 odstotkov anketirancev spi v nogavicah, medtem ko jih 70 odstotkov pa nogavic pred spanjem ne menja.

V nadaljevanju raziskave so opravili več testov na nogavicah, ki so jih ljudje nosili od 7. do 23. ure. Ugotovili so, da je približno polovica teh nogavic onesnaženih z bakterijo Pseudomonas aeruginosa. Ta bakterija lahko povzroči okužbe pri živalih in ljudeh, običajno okuži dihala in sečila ter povzroči okužbo pljuč. Strokovnjaki opozarjajo, da se bakterija zlahka širi na onesnažene predmete, ki niso pravilno očiščeni.

Nekatere nogavice so celo bolj umazane od daljinskih upravljalnikov televizorjev

Rezultati raziskave so še pokazali, da so nekatere nogavice celo bolj umazane od daljinskih upravljalnikov televizorjev. Slednje je presenetljivo, saj so bili ti predmeti v preteklosti ugotovljeni kot pogosto bolj umazani kot straniščne školjke. Ameriški nacionalni inštitut za zdravje je potrdil, da se Pseudomonas aeruginosa pogosto nahaja na ščurkih in v njihovih iztrebkih ter se zlahka širi. Zato bi lahko umazane nogavice prenesle bakterijo na posteljnino, kar močno poveča možnost okužbe.

Strokovnjaki dodajajo, da imajo stopala okoli 250.000 žlez znojnic, kar pomeni, da se v nogavicah zlahka nabira vlaga, ki ustvarja ugodno okolje za razvoj glivic, ki lahko povzročijo atletsko stopalo, znano kot dermatofiti. Svetovali so, da bi morali ljudje spati brez nogavic, da bi uničili vse bakterije pa bi morali nogavice prati na visoki temperaturi nad 60 °C.

To ni prvič, da so strokovnjaki opozarjali na pomembnost čistosti oblačil med spanjem. Leta 2021 je znani zdravnik iz Detroita svetoval, da ljudje ne bi smeli spati goli, ker to lahko najbolj umaže posteljnino. “Znanstvena študija je dokazala, da vsakič, ko odvajate pline, posteljnino poškropite z majhno količino blata,” je takrat pojasnil za NY Post. Dodal je, da povprečna oseba odvaja pline 15- do 25-krat na dan, kar se lahko seveda zgodi tudi med spanjem.

vir Foto: Pexels

Portal24