Spletne prevare: Trumpova zlata kartica zagotavlja brezplačno hrano in plin – laž. Med preiskavami nemirov na Capitolu 6. januarja je politično aktivistični odbor “Save America” promoviral tudi tako imenovane  “zlate” kartice zvestobe nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Na omrežju Telegram je prišlo do obširne razprave o lažnih koristih ti. Trumpove zlate kartice. 

Na Telegramovih kanalih, ki so povezani s teorijo zarote QAnon, so bile o karticah objavljene številne zavajajoče trditve.  QAnon je desničarska skupina, ki verjame, da se nekdanji predsednik Donald Trump bori proti pedofilskemu krogu, ki obožuje Satana in med drugim vključuje tudi Baracka Obamo in filantropa Georga Sorosa. 

Niz objav na družbenih omrežjih trdi, da nove Trumpove zlate kartice strankam zagotavljajo “brezplačno hrano, brezplačno gorivo, brezplačno zdravstveno varstvo ali celo brezplačno elektriko”. Posamezna zlata kartica se na spletu prodaja za okoli 95 evrov.

Ali je shema z zlatimi karticami prevara, so se spraševali tudi številni uporabniki Twitterja.

Čeprav so kartice videti podobne pravim bančnim karticam, je na uradni prodajni spletni strani zapisano, da je to spominska kartica in je izključno spominek.

Izkaznica torej služi zgolj kot vizitka, ki izkazuje podporo Donaldu Trumpu. 

Lažni Trumpovi kovanci

To ni prvič, da so okoli nekdanjega predsednika ZDA zacvetele tovrstne spletne prevare. Na Telegramu so nekateri profili že prej pozivali svoje sledilce, naj kupijo “TrumpCoin” in obljubljali velike donose s na trgu kripto valut. A ta kovanec ni imel nič s Trumpom, kot kriptovaluta ni bil niti registriran.

Družina Trump je takrat preko Erica Trumpa grozila, da bo spletno stran, ki prodaja te domnevne kovance tožila.

“Ugotovili smo, da nekdo promovira kriptovaluto, imenovano TrumpCoin. To nima nobene zveze z našo družino, ne dovolimo uporabe svojega imena in na noben način nismo povezani s to skupino. Ukrepali bomo s pravni sredstvi,” je januarja 2022 tvitnil Eric Trump.

TrumpCoin se je na to odzval praktično takoj in ime spremenil v Freedom Coin.

Vir: Euronews

Foto: Posnetek zaslona Save America PAC/Business Insider

By A.K.

Komentar: