Spletni portal Voice of Europe obtožen širjenja ruske propagande

Foto: Zajem zaslona

Spletni portal Voice of Europe obtožen širjenja ruske propagande

Spletni portal Voice of Europe, s sedežem v Pragi se je znašel v središču afere glede domnevnega ruskega vplivanja v Evropski uniji. Češka vlada je v sredo proti prej omenjenemu portalu uvedla sankcije. Češko zunanje ministrstvo portal namreč obtožuje, da je del ruske operacije vplivanja. Namen te operacije naj bi bil pod vprašaj postaviti ozemeljsko celovitost, suverenost in svobodo Ukrajine. Po besedah belgijskega premierja Alexandra De Crooja so nekateri evropski politiki za sodelovanje z Voice of Europe prejeli plačilo. Belgijski obveščevalci so v sodelovanju s češkimi kolegi tesno razkrivali proruska omrežja, imena vpletenih politikov niso bila razkrita. Po navedbah čeških medijev naj bi šlo za politike iz več evropskih držav, vključno z Belgijo, Francijo, Nemčijo, Madžarsko, Nizozemsko in Poljsko.

Slovenska stranka SDS je v odzivu sporočila, da njeni vidni predstavniki, med njimi predsednik stranke Janez Janša, nekdanji vodja njegovega kabineta Peter Šuhel in evropski poslanec Milan Zver, za intervjuje s portalom niso prejeli plačila. V intervjujih, ki so bili podani v preteklosti, so izpostavili svoja proukrajinska stališča, kljub temu, da je bil dostop do nekaterih vsebin na spletni strani kasneje onemogočen.

“Kot ste lahko tudi sami zasledili, je predsednik SDS v intervjuju, ki ga omenjate, med drugim govoril tudi o tem, da je zahodna podpora ključnega pomena za Ukrajino, in opozoril, da bi pomoč Ukrajini morala biti bolj obsežna, da bi Ukrajina lahko uspešno zaščitila svoje ozemlje. Prav tako je kritično spregovoril tudi o državah, ki kljub sankcijam trgujejo z Rusijo. Za intervjuje predstavniki naše stranke seveda niso prejeli plačila.”

SDS

Voice of Europe je znan po objavah mnenj politikov, ki so se zavzemali za prekinitev pomoči Evropske unije Ukrajini, pri čemer so bili gosti portala pogosto evroposlanci s skrajno desnega političnega pola. To je razvidno tudi iz video posnetkov, ki so še vedno dostopni na platformi Youtube, navaja bruseljski Politico.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona