Spolnih zlorab patra Rupnika obtožili še dve redovnici

Spregovorili sta še dve redovnici, ki naj bi bili žrtvi zlorab patra Marka Ivana Rupnika. Redovnici sta za italijanski časopis Domani dejali, da ju je pater spolno napadel. V skupnosti Loyol sta bili deležni tudi psihičnega nasilja.

Zdaj 56-letna Roberta je Rupnika spoznala med njegovim poučevanjem verouka v Gorici leta 1990, kjer jo je nemudoma opazil in jo z manipulacijami prisil, da se je pridružila redovniški skupnosti Loyola v Ljubljani. V redovniški skupnosti je ostala deset let. Rupnik jo je v tem času otipaval in jo večkrat skušal poljubiti, kar je skušal opravičiti z duhovnostjo.

Ko se je Roberta Rupniku uprla, so se po njenih besedah začele hude psihične zlorabe. Pravi, da je bil po desetletju bivanja v skupnosti “njeno telo bolno, duh pa strt”. Roberta je dejala, da za spolne zlorabe drugih redovnic ni vedela.

Druga nekdanja redovnica s psevdonimom Klara je za Domani povedala, da je Rupnika spoznala leta 1980, ko je imela le 16 let. Dejala je, da je izkoristil njeno neizkušenost in negotovost in jo prisilil, da se je pridružila skupnosti Loyola.

Danes 58-letna Klara pravi, da jo je poljubil in gesto opravičil z njeno potrebo po nežnosti. Ko je nadaljeval početje, naj bi ponavljal, da to počne v njeno dobro.

Obe sogovornici sta za Domani poudarili, da je psihično nasilje nad njima izvajala tudi sestra prednica Ivanka Hosta.

Pater Rupnik naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola. Obtožbe zoper patra so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

Zaradi obtožb o spolnih zlorabah je bil Rupnik pozvan, naj vrne Prešernovo nagrado, ki jo je prejel leta 2000, ali pa naj mu jo vzame država. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila, da trenutna zakonodaja odvzema nagrade ne omogoča, vendar se mora po njenem mnenju zakon nujno spremeniti, saj morajo Prešernovi nagrajenci “odražati vrednote svobodne, vključujoče in solidarne družbe”.

vir Foto: Zajem zaslona RTV

Ne spreglejte…

Vatikan: Po obtožbah o zlorabi redovnic ukrepi za patra Rupnika

Po obtožbah o zlorabi redovnic ukrepi za patra Rupnika. Proti znanemu slovenskemu patru in umetniku Marku Rupniku so bile lani vložene obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic, kaže poročilo jezuitskega reda… več tukaj.