Spopadi v Gazi se po propadlih pogovorih o podaljšanju premirja nadaljujejo

Spopadi v Gazi se po propadu pogovorov o podaljšanju teden dni starega premirja s Hamasom nadaljujejo. Posredniki so navedli, da izraelski zračni napadi ovirajo prizadevanja za ponovno vzpostavitev premirja, poroča Reuters. Vzhodna območja Khan Younis v južni Gazi so bila, ko se je rok za premirje iztekel močno bombardirana.

Izrael je poročal o napadih na več kot 200 “terorističnih ciljev” v Gazi. Zdravstveni uradniki na obalnem pasu so poročali, da je bilo v izraelskih napadih ubitih 184 ljudi, ranjenih najmanj 589 drugih in poškodovanih več kot 20 hiš.

Obe strani sta druga drugo krivita za neuspeh prekinitve ognja. Pri tem se navedli nesoglasja glede pogojev za podaljšanje dnevnega izpuščanja talcev, ki jih zadržujejo skrajneži, v zameno za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih.

Združeni narodi so opozorili, da bodo spopadi poslabšali hude humanitarne razmere. Tiskovni predstavnik pa je izjavil, da se je “v Gazo vrnil pekel na zemlji”.

Premirje, ki se je začelo 24. novembra, je bilo dvakrat podaljšano. Izrael je vztrajal, da se lahko nadaljuje, dokler Hamas dnevno izpusti 10 talcev. Po sedmih dneh izpuščanja žensk, otrok in tujih talcev pa posredniki niso našli formule za nadaljnje izpuščanje.

Izrael je Hamas obtožil, da ni hotel izpustiti vseh zapornic. Palestinski uradnik trdil, da so za motnjo krivi izraelski vojaki.

Izrael je po divjanju 7. oktobra, v katerem je teroristična skupina domnevno ubila 1200 ljudi in vzela 240 talcev, obljubil, da bo uničil Hamas. Od takrat so izraelski napadi opustošili velik del Gaze, ki je od leta 2007 pod oblastjo Hamasa. Palestinske zdravstvene oblasti, ki jih ZN štejejo za zanesljive, so poročale o več kot 15.000 ubitih prebivalcih Gaze. Več tisoč je pogrešanih.

Katar pravi, da se pogajanja nadaljujejo

Katar, ki je imel osrednjo posredniško vlogo, je izjavil, da pogajanja z Izraelci in Palestinci o ponovni vzpostavitvi premirja še potekajo. Ponovni izraelski zračni napadi so, kot navaja Reuters zadeve zapletli.

Izraelski uradnik v Washingtonu je poudaril prednostno nalogo izpustitve čim večjega števila talcev. Omenili so tudi pripravljenost Izraela, da zagotovi dodatne prekinitve ognja pod dogovorjenimi pogoji, in dejali, da bi se pogajanja lahko nadaljevala vzporedno s konfliktom.

Na severu Gaze, ki je bilo nekoč glavno bojišče, so se iz ruševin dvigali ogromni oblaki dima. Prebivalci in predstavniki Hamasa so poročali o spopadih med njihovimi borci, oboroženimi z raketnimi granatami, ter izraelskimi enotami in tanki v soseski Sheikh Radwan v mestu Gaza na severu.

V južnem Izraelu so tulile sirene, medtem ko so skrajneži iz obalne enklave izstreljevali rakete na mesta. Hamas je trdil, da je napadel Tel Aviv, vendar ni poročil o žrtvah ali škodi.

Poročali so o žrtvah v južnem Libanonu, še enem žarišču za Izrael. Libanonski uradnik je izjavil, da so v petek v izraelskem obstreljevanju umrli trije ljudje. Skupina Hezbolah s sedežem v Libanonu, ki jo podpira Iran in je povezana s Hamasom, je napovedala več napadov na položaje izraelske vojske na meji.

Izraelska vojska je poročala, da je njena artilerija zadela vire ognja iz Libanona, medtem ko je njena protiletalska obramba prestregla dve izstrelitvi.

Reuters ni mogel neodvisno preveriti informacij z bojišča.

Trgovanje z obtožbami ZDA in Hamasa

Združene države so za ponovne spopade okrivile Hamas, češ da jim ni uspelo sestaviti novega seznama talcev, ki naj bi jih izpustili. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je izjavil, da si Washington diplomatsko prizadeva za ponovno vzpostavitev prekinitve ognja.

Demokratski ameriški senator Mark Warner, ki predseduje senatnemu odboru za obveščevalne zadeve, je Washington pozval, naj izvaja pritisk na Izrael. Warner je poudaril globalni pomen konflikta.

Hamas je Washington obtožil, da daje zeleno luč izraelski “vojni genocida in etničnega čiščenja”. Hamas je omenjeno vojno označil za širjenje sionističnih laži.

Palestinski Rdeči polmesec je poročal, da so izraelske sile ustavile vse dostave pomoči v Gazo prek mejnega prehoda Rafa z Egiptom. Izraelska agencija COGAT (Koordinacija vladnih dejavnosti na ozemljih) je potrdila, da je bila pomoč, dogovorjena v okviru premirja, prekinjena. Na zahtevo Washingtona je v enklavo sicer prispelo “na desetine” drugih tovornjakov z vodo, hrano in medicinskim materialom.

ZDA sodelujejo z Izraelom pri načrtu za zmanjšanje škode civilistom v kateri koli vojaški operaciji v južni Gazi, je dejal visoki ameriški uradnik.

Kljub nedavnim poročilom o žrtvah je izraelski uradnik v Washingtonu trdil, da Izrael sodeluje z ZDA in ZN, da bi čim bolj zmanjšal škodo civilistom z “mehanizmom za odpravljanje konfliktov”.

Zdravniki in priče so poročali, da je bilo petkovo bombardiranje najbolj intenzivno v Khan Younisu in Rafi na jugu. Več deset tisoč prebivalcev Gaze je tam poiskalo zatočišče zaradi spopadov na severu.

Letaki, odvrženi v vzhodni Khan Younis, so prebivalcem štirih sosesk naročili, naj se evakuirajo, ne na druga območja v Khan Younisu kot v preteklosti, ampak južneje do Rafe. Izrael je objavil povezavo do zemljevida, ki prikazuje Gazo, razdeljeno na stotine okrožij, ki naj bi se v prihodnosti uporabljala za označevanje varnih območij.

vir; Foto: IDF X ; Portal24