Spopadi v Ukrajini potekajo na teh treh ključnih frontah

ByAna Koren

2. junija, 2024 , ,
Vojna v Ukrajini [Foto: DefenceU X]

Spopadi v Ukrajini potekajo na teh treh ključnih frontah

Rusija je odprla novo fronto v svoji invaziji na Ukrajino, sprožila je namreč presenetljivo ofenzivo v severovzhodni regiji Harkov. Po velikem premiku svojih sil na vzhod letos je Moskva začela novo ofenzivo na začetku tega meseca, s tisoči ruskih vojakov, ki so prečkali severno mejo. Zaradi tega je bila Ukrajina prisiljena premakniti svoje vojake z drugih območij, da bi obranila svoje položaje.

Ofenziva poudarja glavne slabosti Ukrajine, vključno s pomanjkanjem delovne sile, topništva, redke zračne obrambe in neustreznih obrambnih utrdb. Ukrajinske frontne brigade so prisiljene braniti svoje položaje na tleh, medtem ko obupano čakajo na strelivo od zaveznikov in nove enote, da bi zagotovile prepotrebno okrepitev.

Tri ključne fronte

Po poročanju CNN spopadi trenutno potekajo na treh ključnih frontah. Na severu moskovski vojaki poskušajo svojo vojsko približati v doseg cevne artilerije mesta Harkov. Na južni fronti pa poteka boj za ponovno zavzetje vasi, osvobojenih med ukrajinsko protiofenzivo lani, in za nadaljnje napredovanje na ukrajinsko ozemlje.

Harkovska fronta

Ukrajina medtem hiti popravljati svoje trenutne šibke točke, saj se je znašla v umiku. Obljublja, da se bo borila “hiša za hišo, ulica za ulico.” Prehod meje je Rusom omogočil hitro prevzemanje nadzora nad več vasmi.

Rusija okrepila napade v severovzhodni Ukrajini

Rusija je okrepila svoje napade na severovzhodnem območju Ukrajine, poskušajoč prevzeti nadzor nad ključnima naseljema Vovčansk in Lipci. Lipci, ki se nahajajo približno 30 kilometrov severno od Harkova, so pod močnim ruskim bombardiranjem. Zavzetje te velike vasi bi ruskim enotam omogočilo postavitev topništva v doseg mesta Harkov, drugega največjega mesta v Ukrajini, ki je že tako ranljivo za raketne napade. To je še posebej očitno po nedavnem napadu na nakupovalno središče ta konec tedna.

Napadi Rusije na tem območju omogočajo tudi preusmerjanje ukrajinskih virov z drugih front in ustvarjanje tamponskega območja pred ukrajinskimi napadi na obmejna območja Rusije. Na primer, bližnje rusko mesto Belgorod je bilo v zadnjih mesecih vse bolj pod udarom Ukrajine.

Ofenziva na vzhodu: Avdijivka in Bahmut

Preden je Rusija sprožila ofenzivo v Harkovu, je svoje ofenzivne zmogljivosti večinoma osredotočala na vzhod. Od oktobra 2023 so ruske sile napredovale na tem območju, medtem ko je bila dolgo pričakovana ukrajinska protiofenziva lani poleti neuspešna. Osvojitev industrijskega središča Ukrajine, znanega kot Donbas, ostaja glavni cilj Kremlja.

Februarja so moskovske čete na tej fronti dosegle velik uspeh, ko so zavzele mesto Avdijivka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev o umiku opisal kot nujno za “reševanje življenj ukrajinskih vojakov”, saj je sledila dolgotrajnemu in močnemu ruskemu bombardiranju, kjer je bilo razmerje obstreljevanja deset proti ena v korist Rusije.

Ruske čete napredujejo proti zahodu

Ruske čete so vztrajno napredovale proti zahodu v smeri Pokrovska, ki služi kot ključno vojaško središče v ukrajinskih vojnih prizadevanjih. Nekaj deset kilometrov severneje so ruske sile ponovno zavzele mesto Bahmut po izčrpavajoči devetmesečni bitki spomladi lani. Ruske enote zdaj napredujejo proti zahodu, natančneje proti Časiv Jaru. Zavzetje hriba, na katerem je mesto, bi ruskim silam omogočilo dostop do strateškega mesta Kramatorsk.

Južne fronte pod pritiskom

Južneje so ukrajinske sile pod močnim pritiskom jugovzhodno od Zaporožja, enega redkih območij, kjer so v lanskem protinapadu dosegle uspeh, čeprav skromen. Kljub temu pa ruske sile nadaljujejo s svojimi napadi in postopnim napredovanjem na tem območju.

Tako ruski vojaški blogerji kot ukrajinski DeepStateMap poročajo o majhnem ruskem napredovanju v žepih ponovno zavzetega ukrajinskega ozemlja. To kaže na nenehno dinamičnost in spreminjanje front v tem zapletenem konfliktu, kjer obe strani iščeta strateške prednosti.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: DefenceU X