Spoznajte Busan, skriti dragulj Južne Koreje

ByB.O.

30. oktobra, 2023 , ,
Foto: Pexels

Spoznajte Busan, skriti dragulj Južne Koreje

Južna Koreja, ki slovi po začinjeni hrani, napredni tehnologiji in izvozu K-pop kulture, pridobiva pozornost po vsem svetu. Čeprav je Seul običajno v središču pozornosti, tudi Busan, drugo največje mesto v državi, postaja vse bolj privlačna samostojna destinacija.

Busan, živahno obalno mesto s 3,5 milijona prebivalcev, privablja tako domače kot mednarodne obiskovalce. Prihajajo zaradi peščenih plaž, dinamičnih uličnih tržnic, sveže morske hrane, zanimivih muzejev in edinstvenih hribovskih sosesk. Mesto se med drugim ponaša tudi z največjim azijskim filmskim festivalom. Nekoč neodkrit dragulj Busan je danes zaradi bogate mešanice sodobne in zgodovinske ponudbe iskana destinacija.

Tukaj je vodnik po nekaterih znamenitostih, ki jih morate obiskati v Busanu:

Plaža Haeundae

Začnite na plaži Haeundae, znani peščeni površini v Busanu. Uživajte v mirnem sprehodu, spijte kavo ali poskusite slovite lokalne ribje kolačke v restavraciji Georaesa Eomuk. Nato se odpravite v BUSAN X the SKY, observatorij na vrhu znamenitega stolpa LCT. Tu se potopite v dih jemajoče mestne pokrajine in pogled na Vzhodno morje. Ob jasnem vremenu lahko na obzorju opazite japonski otok Tsushima.

Nedaleč stran se nahaja park Blueline, ki je vhod v nebo Haeundae Sky Capsule. Ta edinstvena izkušnja z dvignjeno železnico ponuja panoramski razgled na slikoviti hrib Dalmaji in obalo. Potovanje zaključite v prikupni ribiški vasici Cheongsapo. Tu si privoščite pojedino z morskimi sadeži v gostilnah ob pristanišču.

Busan izžareva sodobnost, vendar ohranja tudi svojo bogato zgodovino. O tem priča tempelj Haedong Yonggunsa. Ta miren budistični tempelj ob morju, ki se nahaja le streljaj od Cheongsapa, je edinstven v državi, kjer so templji običajno v gorah. Spoznajte miren ambient, ki ga dopolnjuje melodično ozadje galebov in udarcev valov.

Odkrivanje sodobne strani Busana

V središču Busana se nahaja sodobno mesto Centum City z visokimi stolpnicami. Oglejte si ogromno veleblagovnico Shinsegae, ki je v Guinnessovi knjigi rekordov priznana kot največja na svetu. Le streljaj stran stoji presenetljiv kinocenter Busan Cinema Center, glavno prizorišče mednarodnega filmskega festivala v Busanu.

Za ljubitelje umetnosti je na voljo muzej 1 z živahnimi digitalnimi umetniškimi razstavami, ki očarajo čute. Če se želite potopiti v korejsko kulturo, se vrnite v Shinsegae in doživite Spaland, najbolje ocenjen jimjilbang (tradicionalna korejska savna) v Busanu.

Plaža Gwangalli in njene zanimivosti

Na plažo Gwangalli se iz mesta Centum City lahko hitro zapeljete s podzemno železnico. Ta živahna plaža, obkrožena s kavarnami in restavracijami, ponuja panoramski pogled na znameniti diamantni most Gwangan. Poleti se na plaži Gwangalli vsak teden odvija predstava z droni, v začetku novembra pa se začne mednarodni festival ognjemetov v Busanu.

Tisti, ki iščejo pustolovščine, se lahko pridružijo skupini Crazy Surfers in se ob sončnem zahodu podajo na pot do mostu s stoječim veslom. Za to nepozabno ekspedicijo nudijo izčrpna navodila v angleščini in opremo.

Tudi kulinarična ponudba v Gwangalliju ne razočara. V restavraciji Seorae si privoščite pristen korejski svinjski žar, v restavraciji SOL Taphouse si privoščite košček pice, v centru Millak Raw Fish Center pa si privoščite svež sašimi. Za večerno sprostitev se bar HQ ponaša s slikovitim razgledom na most in prijetnim vzdušjem, pivovarna Galmaegi pa ponuja lokalna piva. Če želite bolj prijeten ambient, poskusite vrhunsko pripravljene koktajle v Joseph, enem od najnovejših trendovskih salonov na tem območju.

Pristanišče Nampo-Dong

Busan, znano pristaniško mesto, razkriva svoje bistvo v zgodovinskem pristaniškem okrožju Nampo-dong. V njegovem središču se nahaja tržnica Jagalchi, živahno središče morske hrane, ki utripa od življenja.

Sprehodite se po njem in opazujte raznoliko morsko ponudbo ter živahne prodajalce, ki stojijo za njo. Jagalchi ni le nakupovalno doživetje, ampak je tudi kulinarična točka v Busanu. Čeprav so priljubljeni surovi morski sadeži, je več stojnic specializiranih za peko rib na žaru nad ogljem, ki jih dopolnjujejo pikantne priloge.

V neposredni bližini Jagalchija vas čaka obsežna tržnica Gukje. Na tej tržnici, ki je bila leta 2014 kulisa za film “Oda mojemu očetu”, je na voljo vse, od izdelkov K-popa do okusnih jedi, kot sta pajeon in Chungmu kimbap. Tam raziščite zbirko starinskih knjig na ulici Bosu Book Street, pozneje pa v restavraciji Bukwang Dwaeji Gukbap okusite značilno busansko svinjsko juho. Če želite doživeti pristno lokalno izkušnjo, lahko v šotorskih stojnicah Nampo pojangmacha, ki jih vodijo izkušene ženske, postrežete s pijačo in prigrizki ter tako spodbujate toplino skupnosti.

Songdo in Yeongdo

V bližini je Songdo, pionirska plaža v Busanu. Njena znamenita žičnica se vzpenja do parka Amnam in ponuja panoramski razgled na zgodovinsko središče mesta, razgibane gore in nedotaknjeno vodo.

Kratka vožnja čez most Namhang vodi do otoka Yeongdo, na katerem se nahajajo nekatere najznamenitejše četrti Busana, vključno s kulturno vasjo Huinnyeoul. Ta pisana vas, ki leži na pečini, je zatočišče za romantike in ljubitelje fotografije.

V mestu Yeongdo morate obvezno obiskati kavarno Momo’s Coffee. Kavarna, ki jo vodi Jooyeon Jeon, svetovna prvakinja v baristiki za leto 2019, je cenjena zaradi vrhunske kave in elegantne arhitekture.

Neokrnjena lepota Yeongda doseže vrhunec v Taejongdae. Ta park na južnem koncu otoka se ponaša z gostimi borovci, visokimi klifi in ogromnimi skalnimi formacijami, ki se srečujejo s penečimi se morskimi valovi. Sprehod po tem mestu ne le pomladi, ampak tudi spomni na edinstveno mešanico naravnega in mestnega šarma v Busanu.

Potovanje v Busan: z vlakom ali letalom?

Busan je s Seulom priročno povezan s hitrim vlakom KTX, ki traja približno dve uri in pol. Neposredni leti z letališč Incheon ali Gimpo v Seulu na mednarodno letališče Gimhae v Busanu trajajo približno eno uro. Čeprav v Busan letijo direktni leti iz nekaterih azijskih držav, večina daljših mednarodnih potovanj običajno poteka prek mednarodnega letališča Incheon.

Vir foto: Pexels Biznis24