Spoznajte najnovejše funkcije sistema watchOS 10

Na voljo je posodobitev programske opreme za pametne ure iWatch in sicer gre za watchOS 10. Če želite izkoristiti najnovejše funkcije Applovega operacijskega sistema za nosljive naprave, se prepričajte, da sta vaša ura Apple iWatch in iPhone združljiva.

Pred javno objavo beta različice so bili objavljeni vmesniki API za razvijalce operacijskega sistema watchOS 10, na katerih temeljijo ključne izboljšave ure Apple Watch. Zdaj so te funkcije že v uporabi in jih lahko preizkusijo vsi.

Preden prenesete watchOS 10, upoštevajte nekaj pomembnih stvari. Prepričajte se, da je vaša pametna ura ena od naprav, ki podpira sistem watchOS 10. Za uporabo sistema watchOS 10 potrebujete tudi operacijski sistem iOS 17 v telefonu iPhone.

Če ste se pripravljeni potopiti v nove funkcije sistema watchOS 10, vam predstavljamo glavne funkcije, ki jih morate raziskati najprej.

V sistemu watchOS 10 bodo uporabniki opazili spremembo lokacije nadzornega središča. Za dostop do tega središča zdaj ne boste podrsali navzgor po številčnici ure, temveč boste pritisnili stranski gumb.

Poleg tega se z vrtenjem digitalne krone prikaže pametni meni. Predstavljena so polja (ploščice) z informacijami o ključnih aplikacijah in storitvah, ki jih je mogoče premikati. Zanimivo je, da Smart Stack uporablja strojno učenje za prilagajanje prikaza dnevnemu času.

Nespremenjeno pa ostaja, da s pritiskom na digitalno krono še vedno prikažete seznam oz. mrežo aplikacij Apple Watch.

Operacijski sistem watchOS 10 uvaja dva nova zaslona, ki vam omogočata več načinov prilagajanja domačega zaslona. Posebej prilagodljiv je številčnik Palette, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje živahnega, postopnega številčnika. Podpira tudi do štiri bližnjice za hiter dostop do pomembnih informacij.

Snoopy na Apple Watch uri

Za ljubitelje Peanuts likov je nepogrešljiv očarljivi Snoopyjev zaslon ure. Ikonična lika Snoopy in Woodstock oživita na uri Apple Watch, pri tem pa sodelujeta z roko in izvajata različne animacije, navdihnjene s stripom. Vsakič, ko dvignete zapestje, se odvije nov prizor.

V operacijskem sistemu WatchOS 10 je aplikacija Mindfulness izboljšana z novimi ukazi, ki uporabnike spodbuja k beleženju trenutnih čustev in vsakodnevnih razpoloženj. Ti ukazi so prikazani v obliki živih vizualnih podob, ki uporabnikom pomagajo prepoznati njihova čustva.

Zabeležena razpoloženja so prikazana v aplikaciji Zdravje v novem razdelku “State of Mind”. Ta razdelek ne prikazuje le čustvenih trendov, temveč omogoča tudi vpogled v to, kako lahko na razpoloženje vplivajo drugi dejavniki življenjskega sloga, ki jih spremljamo v aplikaciji Zdravje.

Aplikacija Apple Watch Medication, ki je bila predstavljena v operacijskem sistemu watchOS 9, zagotavlja subtilen način sledenja dnevnemu vnosu zdravil, bodisi zdravil na recept, vitaminov ali antibiotikov. Ko je čas, ura Apple Watch pošlje opomnik za vpisovanje zdravil. V operacijskem sistemu watchOS 10 je ta funkcija še izboljšana. Če uporabniki zamudijo prvi opomnik, se po želji 30 minut pozneje pošlje drugi opomnik, da ne bi pozabili.

S sistemom watchOS 10 postane Apple Watch še dragocenejši spremljevalec na pohodih in izletih. Posodobljena programska oprema z naprednim kompasom in možnostmi sledenja po zemljevidu izboljšuje funkcije za pohodništvo. Ko začnete pohod, aplikacija Kompas samodejno določi dve točki poti. Z en označi zadnjo točko pokritosti, z drugo pa najbližjo lokacijo klica v sili, ki je na voljo v katerem koli omrežju.

Uvedba topografskega zemljevida omogoča podroben pogled na teren, pri čemer so prikazani obrisi, senčenje in lokacije izhodišč poti. V določenih scenarijih lahko uporabniki prejmejo tudi predloge za raziskovanje nadaljnjih podrobnosti poti.

Vaš iPhone kot pomočnik pri kolesarjenju

Za tiste, ki radi hodijo v naravo, operacijski sistem watchOS 10 ponuja še dodatno ugodnost. Nekateri modeli ure Apple Watch, vključno z urami Apple Watch SE 2, Apple Watch 6 in Apple Watch Ultra, so opremljeni s tipalom okoliške svetlobe. Ta senzor spremlja čas, ki ga preživite na prostem. Izpostavljenost naravni svetlobi od 80 do 120 minut ne zmanjšuje le tveganja za kratkovidnost, temveč tudi izboljšuje duševno počutje. Če nameravate veliko časa preživeti na soncu, pa se je vsekakor dobro zaščititi s kremo za sončenje.

V operacijskem sistemu watchOS 10 je sledenje med kolesarjenjem močno izboljšano. Ura Apple Watch je že prej ponujala pohvalne funkcije za, zdaj pa vključuje še posebno obliko vadbe za tekmovalno kolesarjenje.

S sistemom watchOS 10 se lahko ura Apple Watch poveže z Bluetooth senzorji na kolesih. Ura na podlagi teh podatkov izračuna FTP (funkcionalno mejno moč) in prikaže območja moči. Poleg tega se kolesarske vadbe na vašem iPhonu prikažejo kot dejavnosti v živo, kar uporabnikom omogoča, da telefone namestijo na kolesa in tako dobijo popolnejši pregled nad svojo vadbo.

Vir foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Biznis24