Sprejetje britanskega zakona o deportaciji v Ruando je odloženo

Foto: Grška vlada X

Sprejetje britanskega zakona o deportaciji v Ruando je odloženo

Britanski parlament razpravlja o kontroverznem zakonu, ki ga je predlagal premier Rishi Sunak, in sicer o deportaciji beguncev, ki Združeno kraljestvo dosežejo s prečkanjem Rokavskega preliva v majhnih čolnih, v Ruando. Predlog je naletel na številne pravne ovire in nasprotovanja, zaradi česar je njegovo sprejetje vsaj do naslednjega meseca odloženo.

Zgornji dom britanskega parlamenta je izrazil skrb glede varnosti deportiranih oseb in pozval k dodatnim zaščitnim ukrepom. Kljub vladni nameri, da bi v Ruando deportirala tisoče nezakonitih migrantov, pravni izzivi do sedaj niso dopustili izvedbe niti enega deportacijskega leta v to vzhodnoafriško državo.

Shema, ki je bila predlagana v luči odvračanja migrantov od tveganega prečkanja Rokavskega preliva in uničenja mrež tihotapcev ljudi, se sooča s številnimi kritikami. Zakon predstavlja ključni del Sunakove obljube o zmanjšanju števila migrantov, s čimer upa na izboljšanje položaja svoje konservativne stranke pred prihajajočimi volitvami.

Zakon se tako vrača v razpravo v spodnjem domu, kjer poslanci iščejo skupni jezik z zgornjim domom. Zaradi parlamentarnih postopkov je malo verjetno, da bo zakon sprejet pred sredino aprila. Parlament se takrat zaradi velikonočnih počitnic namreč začasno ustavi.

Prav tako so odloženi deportacijski leti v Ruando, saj bo po morebitni uveljavitvi zakona za organizacijo prvih letov potreben dodaten mesec dni. Vlada se je z neuspehom pri podobnem načrtu soočila že lani, ko je vrhovno sodišče razsodilo, da je politika zaradi tveganja vračanja ljudi v njihove izvorne države nezakonita, saj bi lahko to ogrozilo njihovo varnost.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Grška vlada X