Srbi preprečili zgodovinsko zmago Slovenije v Münchnu

Nogomet [Foto: Freepik]

Srbi preprečili zgodovinsko zmago Slovenije v Münchnu

Slovenska nogometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Münchnu po zadetku Žana Karničnika dolgo vodila z 1:0 in kazalo je na zgodovinsko prvo zmago, ki bi jim odprla vrata v osmino finala. A Srbi so v 96. minuti po golu Luke Jovića rešili točko, tekma se je končala z 1:1.

Varovanci selektorja Matjaža Keka so tako drugo tekmo na prvenstvu v Nemčiji končali z izidom 1:1, kar jim na lestvici prinaša dve točki in trenutno drugo mesto. Kljub temu je občutek povsem drugačen kot po uvodni tekmi z Dansko. Razplet tekme spominja na tisti iz Charleroija leta 2000, ko je Slovenija prvič zaigrala na velikem tekmovanju. Takrat so proti Jugoslaviji (predhodnici Srbije) vodili s 3:0, a so se morali zadovoljiti le s točko (3:3).

Aktiven začetek in priložnosti za Slovenijo

Slovenci so začeli bolj aktivno kot proti Danski. Adam Gnezda Čerin je v četrti minuti poskusil z 20 metrov, a je njegov strel letel preveč po sredini gola. Le štiri minute kasneje je nevarno streljal Jan Mlakar, a se je žoga od vratarja odbila v kot. Žan Karničnik je v 24. minuti s prodorom po desni strani prisilil Filipa Mladenovića v grob prekršek in rumeni karton.

Srbija je imela prvo priložnost v 27. minuti, ko je Dušan Vlahović streljal z glavo, a je bil Jan Oblak na pravem mestu. Srbi so nevarno zapretili tudi v 31. minuti po kotu Dušana Tadića, ko je žoga preletela množico igralcev in za dober meter zgrešila vrata. V 38. minuti je Timi Max Elšnik nevarno streljal, a se je žoga odbila od vratnice.

Oblak ustavil Mitrovića

Kmalu zatem je Aleksandar Mitrović imel imenitno priložnost, a je Oblak znova odlično posredoval. Statistika po prvem polčasu je bila izenačena, Srbi so bili več pri žogi (55-45), medtem ko so imeli Slovenci nekaj več strelov (7:6). Srbi so zapretili takoj po začetku drugega polčasa, a je bil Oblak znova na mestu. V 58. minuti je Benjamin Šeško s strelom z 25 metrov prisilil vratarja Predraga Rajkovića v obrambo.

V 67. minuti je Petar Brzovlak Stojanović prodrl po desni strani, dve minuti kasneje pa je sledila ekstaza za Slovenijo. Karničnik je preigral polovico igrišča in po podaji Elšnika zadel za vodstvo z 1:0. Kmalu zatem so Srbi skoraj izenačili, a je Mitrović v 72. minuti stresel vratnico. Srbi so v zaključku tekme vse stavili na napad in v 96. minuti po kotu izenačili z golom Luke Jovića.

Selektor Kek z enako enajsterico

Selektor Matjaž Kek se je odločil za enako enajsterico kot proti Danski, medtem ko je v začetni enajsterici Srbije zaigral kapetan Dušan Tadić, ki je prejšnjo tekmo zaradi nesoglasij izpustil.

Slovenci so tokrat pokazali več borbenosti in ustvarili številne priložnosti, a jih je na koncu prehitela srbska vztrajnost. Z dvema točkama na lestvici pa ostajajo v igri za napredovanje v izločilne boje.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik