Srbija prek tretjih držav v Ukrajino izvozila za 800 milijonov evrov streliva

Aleksandar Vučić [Foto: Zajem zaslona]

Srbija prek tretjih držav v Ukrajino izvozila za 800 milijonov evrov streliva

Financial Times poroča, da je Srbija od začetka ruske invazije na Ukrajino prek tretjih držav v Ukrajino izvozila za 800 milijonov evrov streliva. Čeprav Srbija ni podprla sankcij Zahoda proti Rusiji, je tiho povečala prodajo streliva Zahodu, kar krepi obrambne zmogljivosti Ukrajine.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je potrdil te ocene in situacijo predstavil kot poslovno priložnost. Vučić je vztrajal, da Srbija v vojni ne bo zavzela nobene strani: “To je del našega okrevanja gospodarstva in je za nas pomembno. Da, strelivo izvažamo. Ne moremo izvažati v Ukrajino ali Rusijo. Imeli pa smo veliko pogodb z Američani, Španci, Čehi in drugimi. To je del našega gospodarskega okrevanja,” je dejal Vučić. Dodal je, da je končna uporaba streliva stvar kupcev.

Vučić je izpostavil, da ima Srbija prijatelje tako v Kijevu kot v Moskvi in da je njegova naloga zagotoviti zakonito ravnanje s strelivom in skrb za srbsko prebivalstvo: “Imamo prijatelje v Kijevu in Moskvi. To so naši slovanski bratje,” je dejal srbski predsednik.

Na novinarsko vprašanje o točnosti številke 800 milijonov evrov je Vučić odgovoril, da se ta nanaša na “morda obdobje dveh ali treh let”.

Portal24; Foto: zajem zaslona