Srbska vojska predlaga vrnitev vpoklica, napetosti na Balkanu naraščajo

ByAna Koren

4. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Srbska vojska predlaga vrnitev vpoklica, napetosti na Balkanu naraščajo

Srbija bi lahko ponovno uvedla obvezno služenje vojaškega roka, je sporočilo tamkajšnje obrambno ministrstvo, napetosti na Balkanu se namreč še naprej stopnjujejo. Ministrstvo je v izjavi zapisalo, da je predlog za služenje do štirih mesecev “z namenom povečanja obrambnih zmogljivosti srbske vojske s pomladitvijo in izboljšanjem usposabljanja aktivnih in rezervnih sil”. Predlog generalštaba srbske vojske prihaja po “podrobnem premisleku splošnih varnostnih razmer in aktualnih izzivov, s katerimi se sooča Republika Srbija kot vojaško nevtralna država”. Dodali so, da so predlog posredovali srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću v obravnavo.

Starost morebitnih nabornikov ni znana. Srbija je zaradi prizadevanj za profesionalizacijo oboroženih sil leta 2011 prekinila obvezno služenje vojaškega roka. Zdaj pa se zdi, da je država po dolgi kampanji v prid temu blizu vrnitve vpoklica. Slednje kljub zaskrbljenosti, da bo vlada morda težko plačala račun za tako množično zaposlovanje.

Razpad Jugoslavije

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je regija šla skozi krvav razpad nekdanje Jugoslavije. Napetosti na Balkanu so od takrat visoke. Čeprav je srbska vojska formalno nevtralna, je ohranila tesne vezi z Rusijo, od koder je kupila večino svojega orožja, vključno z lovskimi letali in tanki. Srbija kljub uradni želji po članstvu v Evropski uniji zavrača uvedbo sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.

Napetosti se vrtijo predvsem okoli nekdanje srbske pokrajine Kosovo, ki je leta 2008 razglasilo neodvisnost – nekaj, česar Srbija ter zaveznici Rusija in Kitajska ne priznavajo. Beograd je v zadnjih nekaj mesecih večkrat dvignil bojno pripravljenost svojih sil na meji s Kosovom. Srbija ohranja korektne odnose z Natom. Natove mirovne enote so na Kosovu nameščene od leta 1999. Zahodno vojaško zavezništvo je takrat posredovalo, da bi ustavilo krvavo zatiranje kosovskih albanskih separatistov Beograda.

Druga nemirna regija je Bosna, kjer je bosansko-srbski separatistični voditelj grozil, da bo polovico Bosne, ki je pod nadzorom Srbov, razglasil za neodvisno in jo združil s sosednjo Srbijo.

vir; Foto: Freepik; Portal24